I posle Festa – Fest! Čeka nas „Fest na bis“

Dodelom Beogradskog pobednika u kokurencijama „Glavni takmičarski program“ i „Srpski film“, svečano se zatvara 47. Fest. Već u ponedeljak, u pet bioskopskih dvorana, a u utorak i u Jugoslovenskoj kinoteci, u programu „Fest na bis“, biće prikazano više od 20 filmova, za koje se na Festu tražila karta više.

Slogan „Bez zaštite“, posthumna nagrada za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i Beogradski pobednik za ostvarenje Gorana Radovanovića Slučaj Makavejev: ili proces u bioskopskoj sali, pokazali su da je 47. Fest bio posvećen čoveku koji je smislio naziv ovog festivala, velikanu naše kinematografije, čije se ime pominje u svakoj svetskoj enciklopediji filma, Dušanu Makavejevu. 

„Ono što je mene fasciniralo, to je ta prolaznost. Posle 48 godina, vi vidite ljude, a prošao je vek i život prolazi. Tako da je tu bila odluka da film krene u tom pravcu, opšte filozofskom, poetskom, da govori o prolaznosti, o uzaludnosti, o apsurdu bilo kakvog pritiska društva prema umetniku“, rekao je reditelj Goran Radovanović.

Žirijem u konkurenciji Srpski film i prijatelji predsedavao je Vang Jao, filmolog i predavač na Filmskoj akademiji u Pekingu.

„Svi u Kini znaju za jugoslovenske filmove, a naročito vole Valter brani Sarajevo i Most. Meni je, kada sam počeo da istražujem, bilo otkriće umetničke kreativnosti onih perioda koji se nazivaju Praška škola i Novi talas ili Crni film, a posebno cenim Dušana Makavejeva“, kaže Vang Jao.

Za izuzetne glumačke bravure nagrađeni su Snežana Bogdanović i Tihomir Stanić, za uloge u filmovima Šavovi i Delirijum tremens. U Glavnom takmičarskom programu za najbolji film je proglašen Divljina Pola Dejnoa, a nagrada žirija pripala je Crnom anđelu Luisa Ortege, koji svedoči o zločinima mladih kriminalaca koji su potresli Argentinu početkom 70-ih.

„Iz današnje perspektive je lakše stvoriti umetnički film koji je zasnovan na istinitoj priči. Na publici je da oceni da li je film dobar ili loš, ali meni je izuzetno drago što sam učestvovao u ovako velikom projektu“, rekao je glumac Ćino Darin.

Nakon dodele nagrada, Fest zatvara film Oni proslavljenog sineaste Paola Sorentinija, autorsko viđenje biografije biznismena i bivšeg premijera Italije, Silvija Berluskonija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво