Na Festu predstavljen dokumentarac Emira Kusturice

Na 47. Festu naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica, predstavio je dokumentarni film „Pepe: jedan uzvišeni život“, posvećen bivšem urugvajskom predsedniku Hozeu Pepeu Muhiki.

Emir Kusturica je snimio poslednji dan predsedničkog mandata omiljenog svetskog političara našeg doba Pepea Muhike – „najsiromašnijeg predsednika na svetu“.

„Sad prisustvujemo ponavljanju 70-ih godina u Latinskoj Americi i mislim da je taj film više instruktivan upravo za mlade ljude danas. Neko ko zaviri malo u istoriju videće do koje mere je ta biografija neviđena. Otimati pare iz banaka za svoj pokret, bogate ljude kidnapovati, a onda posle toga postati umereniji nego bilo ko od današnjih političara“, naglašava naš proslavljeni reditelj.

Kusturica ističe da nije bilo jedostavno upakovati u film priču o revolucionaru koji je pomiro mlade i stare, selo i grad, kapitalizam i socijalizam. Na kraju, poruka je ipak jasna.

„Zbog toga što je to zapravo više jedna metafora životna, nego što je običan život. To je sve ono što su Žan Žak Ruso, Sen Simon, zamišljali kako ljudsko društvo može da se uredi i kako u jednoj zemlji može da bude tri miliona ljudi i deset miliona krava“, zaključuje reditelj.

Emir Kusturica kaže da je za uzvišeni život neophodna borba za ideale, skromnost i mudrost, a da je Pepe Muhika dokazao da je „drugačiji svet moguć“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво