Ivan Karl o Festu: Glas publike je mera festivala

U Beogradu počinje 47. Međunarodni filmski festival – Fest. U 13 sala biće prikazano 125 filmova a ceremonija svečanog otvaranja biće u Centru „Sava“ uz projekciju filma „Miljenica“ Jorgosa Lantimosa. Za ovogodišnji Fest prodato je više od 50.000 ulaznica. Na festivalu, već tradicionalno, i Rejf Fajns.

O festivalu, na kome će biti više od 100 premijera, za RTS je govorio predsednik Odbora Festa Ivan Karl.

Ako se kulturnim vremeplovom vratimo i podsetimo se prvog Festa, 1971. godine, koji naslovi ispunjavaju obećanje da će 47. Fest biti na nivou zlatnih Festovih godina?

– Pitanje je šta su zlatne Festove godine, svako ima zlatne Festove godine, svako ko je odrastao uz Fest i formirao neki svoj ukus, za njega su te godine zlatne. To je dosta teško definisati. Uvek je mera festivala, naročito festivala koji ima tu jednu populističku crtu kao što je Fest, bez obzira na to što je postao i takmičarski, ono za šta se prvo rasprodaju karte. To vam je glas publike, to je ukus publike, tako da oni filmovi koji napune Centar „Sava“ i Kombank dvoranu, a već se nazire koji će to od naslova biti, to su filmovi koji će obeležiti festival.

Šta ovogodišnji Fest poručuje sloganom „Bez zaštite“? 

– Igra se rečima i odaje počast Dušanu Makavejevu. Fest se odužio jednom od najvećih reditelja sa ovih prostora time što je Nevinost bez zaštite, jedan od njegovih filmova, utkan i u plakat festivala. Samo smo skratili naziv i to je igra reči koja može da bude i dvosmislena i trosmislena. Ali u tome je caka, da se o tome priča.

Filmovi sa Festa svake godine nam daju sliku i umetnosti i društva. Koji su fenomeni posebno oslikani?

– Reditelji se trude, a i dramaturzi sa njima, da se bave nekim društvenim pojavama i uvek imate društveno angžovane filmove, odnosno filmove koji skreću pažnju na neka dešavanja na svojim teritorijama u svojim matičnim zemljama ili šire. Ne bih se ja previše bavio time šta je u fokusu. Publika to treba da otkrije. Ima dosta žena-reditelja na ovom Festu i to je, recimo, jako dobro.

Ko će biti gosti Festa?

– Defilovaće ekipe gotovo svih filmova koji su u konkurenciji za nagrade. Biće i nekoliko zvučnih imena, kao što je Rejf Fajns, koji će biti sa ekipom svog filma „Bela vrana“, a i kao prijatelj naše kinematografije.

Koje filmove publika ne bi smela da propusti, od Lantimosove Miljenice do Hladnog rata Pavlikovskog?

– Imate neke naznake poput nagrade BAFTA i nagrade Oskar, drugih nagrada na velikim festivalima, žanrovske preference i autorske. Centar „Sava“ je gala program, tu će biti filmovi tog tipa, a Kombank dvorana je mesto za takmičarski program. U Domu omladine će biti, ja sam ga nazvao premijum Fest, filmovi koji bi mogli da budu i u takmičarskom i u gala programu. Druge dvorane nose filmove malih kinematografija, nepoznatih autora. Na kraju je onaj ko gleda program i ko bira filmove glavni sudija. Ono što je dobro je da ima više od 120 filmova, tako da, ako nešto želite da pogledate, šanse da propustite su jako male.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво