O „Borilačkom klubu“ se ne priča

„Prvo pravilo borilačkog kluba: o borilačkom klubu se ne priča“. Tako kaže knjiga Čaka Palanika, tako kaže i filmska adaptacija Dejvida Finčera, ali ja sada ipak hoću da pričam o „Borilačkom klubu“.

Mlada glumačka ekipa studija „Centar“ u decembru prošle godine, u Domu omladine dala je svoje viđenje Borilačkog kulba. Gledala sam film pre nekoliko godina i moram priznati da mnogo toga nisam razumela. Prilikom gledanja predstave i dalje mnogo toga nisam razumela. Zato sam rešila da popričam sa glumcima Nemanjom Stankovićem, studentom treće godine glume na FDU i Strahinjom Miljkovićem, kome je ovo prvo iskustvo na sceni.

Predstava je mračna, i mnogi odrasli bi verovatno rekli da nije za nas „decu“. Strahinja je potvrdio da je bilo par scena koje su i njemu izazivale jezu, koje su kako kaže: „teške za progutati i razumeti.“

„Ova priča govori, između ostalog, o mnogim zamkama na koje možemo naići u procesu odrastanja“, smatra Nemanja, dodajući da su je oni tako i razumeli – kao način da kroz pozorište podstaknu mlade na razmišljanje o tim temama.

Obojica su istakli da je povezivanje sa likovima ovog dela bilo izuzetno teško. 

„U procesu rada na liku neophodno je naći lične motive koji nas pokreću, tako da je moje povezivanje sa likom TD, kog tumačim, bilo neizbežno. TD i ja se razlikujemo po tome što je on prebrodio mnogo više nedaća u životu nego ja. Mnogo toga o njemu nisam razumeo, ali uz dovoljno istraživanja sam uspeo“, objašnjava Nemanja.

Borilački klub je jedna u nizu predstava studija „Centar“ koja se bavi provokativnim temama, ali njima nastoji da podstakne kritičko mišljenje mladih, i razmišljanje o temama o kojima treba pričati.

Zato, uprkos zabrani autora, hoćemo da pričamo o Borilačkom klubu, jer ćemo ga jedino tako bolje razumeti. Predstava se ponovo daje u Domu omladine od marta, a do tada pratite emisiju Promaja, ukoliko vas zanimaju i druge teme o kojima  „ne treba pričati“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво