„Šavovi“ sa Berlinala stižu na Fest

Film „Šavovi“ srpskog reditelja Miroslava Terzića deo je zvaničnog programa 69. Berlinala – Panorama. Svetskoj premijeri koja je upravo u toku, prethodilo je predstavljanje autorske ekipe medijima.

Berlinale, jedan od najangažovanijih festivala i pravo mesto za svetsku premijeru „Šavova“, socijalne drame sa elementima trilera, kao i za temu koja korene vuče iz vremena bivše Jugoslavije.

Priča o krađi beba iz porodilišta, o lažnim smrtima, o njihovoj prodaji, o prevarenim majkama i uništenim porodicama, o pokidanim šavovima, podstakla je Miroslava Terzića da po istinitoj priči, posle 14 godina istraživanja, minimalističkim rediteljskim pristupom snimi film prepoznatljive istočnoevropske ikonografije.

Kao najznačajniji i prepoznatljiv aspekt filma „Šavovi“, reditelj izdvaja emociju žene koja je hrabra i dostojanstvena. Mala žena koja se bori da dokaže istinu i koja veruje u tu istinu do kraja.

Na predstavljanje filma u Berlin su, osim reditelja, stigli i scenaristkinja Elma Tataragić, producent Uliks Fehmiju, kao i deo glumačke ekipe predvođen Snežanom Bogdanović, koja ima glavnu ulogu majke, koja veruje da je posle 20 godina borbe uspela da pronađe nestalog sina koji živi sa novom porodicom u okolini Beograda.

Istinita priča žene, koja se epizodno pojavljuje u filmu, pretočena je u otelotvorenje njenog lika bez mnogo dijaloga, poverena glavnoj glumici, o kojoj ona kaže: „Upoznala sam tu ženu. Imala sam jednu veliku odgovornost prema njoj. Htela sam da ispričam njenu priču onakvu kakva jeste. Onakvu kako je ona vidi. Htela sam da mi ona poveruje.“

Posle svetske premijere na 69. Berlinalu u uglednom zvaničnom programu Panorama, film „Šavovi“ Miroslava Terzića stiže na 47. Fest, gde će se u programu „Srpski film“ takmičiti za nagradu „Beogradski pobednik“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво