Retrospektiva filmova Dušana Makavejeva u „Kinoteci“

Februarski program „Jugoslovenske kinoteke“ obeležiće retrospektiva velikana srpskog i evropskog filma Dušana Makavejeva. Igrani, dokumentarni i kratkometražni filmovi Makavejeva prikazivaće se u novom zdanju „Kinoteke“ od 1. do 3. i od 11. do 13. februara.

Retrospektivu otvaraju omnibus Kapi, vode, ratnici (1962) za koji je Makavejev bio jedan od scenarista i njegov prvi dugometražni igrani film Čovek nije tica (1965).

Slede, hronološki po vremenu snimanja, Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT (1967), Nevinost bez zaštite (1968), WR: Misterije organizma (1971), zatim inostrane produkcije Slatki film (Sweet Movie, 1974), Montenegro (Montenegro - Or Pigs and Pearls, 1981)", Koka-kola kid (The Coca-Cola Kid, 1985).

Potom slede Manifesto (1988), koprodukcija Gorila se kupa u podne (1993), kao i izbor kratkih filmova iz 60-ih godina, među kojima su Osmeh '61, Parada i drugi.

Pionir jugoslovenskog crnog talasa Dušan Makavejev preminuo je 25. januara u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи