„Granice kiše“ na Filmskom festivalu u Geteborgu

Film „Granice kiše“, autora Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, biće prikazan na Filmskom festivalu u Geteborgu, koji počinje danas. Ostvarenje je imalo regionalnu premijeru u avgustu prošle godine na Sarajevo film festivalu, a svetsku na festivalu u Montrealu i do kraja 2018. godine je prikazan na ukupno 13 manifestacija, na kojima je osvojio četiri nagrade.

Premijerno prikazan u Srbiji na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, a potom i na filmskom festivalu u Somboru.

U regionu je film imao premijere na značajnim festivalima u Beogradu, Podgorici i Skoplju, a u svetu je pored Kanade već prikazan u Engleskoj, Rusiji i Nemačkoj.

Reč je o koprodukciji Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, a radnja se odvija u danas napuštena sela na granici Hercegovine i Crne Gore, u blizini granice sa Hrvatskom.

Glavna junakinja Jagoda stiže iz grada da poseti rodbinu i sprema ispite, a njeno prisustvo donosi promene i nadu svima koje sretne, razotkrivajući sve svakodnevne strahove, predrasude i netrpeljivost prema drugačijem.

U ovoj priči o ljubavi i nadi glavne uloge tumače mladi glumci Kristina Stevović, Vahidin Prelić i Robert Budak, a prvi put na filmu se pojavljuju dečaci iz Trebinja – Neđeljko Milović i Ognjen Vujović.

Film je sponzorisan i od strane festivala u Geteborgu, kada je kao projekat u razvoju dobio njihovu nagradu u okviru programa „Sinelink“ koji se odvija u okviru Sarajevo film festivala.

„Presretni smo da film nastavlja da putuje po svetu i da ova topla priča tamo nosi neku drugačiju sliku našeg regiona od one koje su već dugo nametali mediji. Nadamo se će film naići na dobar prijem kod publike i u Švedskoj, kao što je to i bio slučaj na festivalima do sada“, izjavio je Sudar.

Na Filmskom festivalu u Geteborgu biće prikazano 450 filmova iz 80 zemalja, a očekuje se 160.000 posetilaca.

Granice kiše su jedini dugometražni igrani film iz regiona i biće prikazan u okviru programa „Novi glasovi“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи