„Promaja“ u glavama, današnjoj omladini muzeji kao Lavirint

Dana 23. januara 2019. godine, u prostorijama Udruženja „Aleja mrtvih slikara” održana je zvanična konferencija za novinare na kojoj su govorili poznati srpski umetnici. Povod ove konferencije bila su dva kontroverzna televizijska priloga o slikama Milene Pavlović Barili i Jovana Bijelića.

Bijelić je izjavio da je pristao da da intervju, jer je mislio da je novinarka koja ga je pozvala profesionalac. Ispostavilo se da je u pitanju samo neuka srednjoškolka. Tvrdi da ga nije toliko porazio sam intervju, koliko činjenica da se današnja omladina snalazi u muzejima kao drevna atinska omladina u Lavirintu.

Barili je s negodovanjem pokudila animaciju kojom je novinarka ilustrovala priču o njenom delu. „Nemam ništa protiv sadržaja“, istakla je Barili, „čak smatram da je nadrealan, poput moje umetnosti. Ali, pobogu, čemu toliki amaterizam?“

Oboje su zaključili da im se nije dopalo kako su novinarke prikazale njihovu umetnost, te su želeli da kažu šta njihova dela zaista predstavljaju. U tom su pozvali svoje advokate. Dve mlade (neprofesionalne) novinarke su zatajile pred napadima, a u svoju odbranu nisu imale da kažu ništa osim da su samo htele da približe umetnost svojoj generaciji.

Argument nije prihvaćen, a one su shvatile da je ipak lakše odustati od umetnosti, jer nije to za svakog.

Ukoliko vas zanima o kojim je to kontroverznim prilozima reč, jedan možete pogledati na Jutjub kanalu „RTS Obrazovno-naučni program“ u četvrtoj epizodi, sada već čuvene, emisije Promaja, dok drugi prilog možete očekivati već ove subote, 26. januara, u 12.45 na Prvom programu RTS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара