Film Ivana Markovića i Linfenga Vua na Berlinalu

Novi film autora Ivana Markovića i Linfenga Vua „Od sutra počinjem da“ biće premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu 13. februara, u sekciji „Forum“.

Ostvarenje je snimljeno prošlog leta u Pekingu i kombinujujući igrane i dokumentarne elemente, prati svakodnevnicu migrantskog radnika u kineskoj prestonici.

Prema sinopsisu, Li radi noću i spava danju, a njegov cimer živi obrnutim ritmom. U podzemnoj sobi, u nekadašnjem skloništu, oni spavaju u istom krevetu, ali nikad u isto vreme.

Njihovi kratki susreti i prostor koji dele čine privremeni dom koji će, zajedno sa drugim stanarima, uskoro morati da napuste.

Od sutra počinjem da (From Tomorrow on, I Will / Chun nuan hua kai), prema rečima autora, prati dnevni ritam migrantskog radnika u Pekingu i oslikava stanje rastrzanosti između želja i mogućnosti.

Poput miliona Kineza koji migriraju iz ruralnih sredina u velike gradove u nadi da će osigurati bolju budućnost, protagonista filma Li je zarobljen u dnevnoj radnoj rutini, bez izgleda da je promeni.

Istovremeno, grad u kome živi neprestano raste, razvija se i postaje sve dalji od njega, kao obilje mogućnosti koje nikad neće moći da istraži.

Film je sniman na autentičnim lokacijama sa neprofesionalnim glumcima koji pripadaju portretisanom miljeu.

Kroz intimni fokus na glavnog protagonistu, film posmatra odnos između pojedinca, grupe i arhitekture u urbanoj sredini koja se rapidno širi, objasnili su autori.

Ovo je prvo dugometražno ostvarenje autora, čiji je kratki film Bela ptica (White Bird / Bai Niao) bio takođe premijerno prikazan na Berlinalu 2016, u sekciji Berlinale Shorts.

Ivan Marković i Linfeng Vu zajedno potpisuju produkciju i montažu filma, a na scenariju su sarađivali sa Tanjom Šljivar, dramskom spisateljicom i novom direktorkom Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

U glavnoj konkurenciji ovogodišnjeg Berlinala naći će se i film Bila sam kod kuće, ali (Ich war zuhause, aber / I was at home, but) rediteljke Angele Šanelek, u kojem je Ivan Marković bio direktor fotografije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво