Andrea Gambeta gost pete večeri „Kustendorfa“

Redovan gost Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“, producent Andrea Gambeta, posle projekcije dokumentarnog filma Vima Vendersa „Papa Franja: Čovek od reči“, održao je radionicu za studente i mlade autore.

Saradnja filmskog producenta Andrea Gambete i Emira Kusturice traje već 20 godina. Proslavljeni reditelj tvrdi da je upravo on „krivac“ što  „Nou smoking orkestra“ danas iza sebe ima 900 koncerata održanih širom sveta.

Gambeta je bio prisutan i kada je Kusturica snimao Život je čudo i kada je dobio ideju da izgradi Drvengrad, a na „Kustendorf“ dolazi od prvog izdanja.

Zanimljivo je da Vendersov film Papa Franja: Čovek od reči počinje snimkom govora koji je papa Franja održao 1999. godine u Buenos Ajresu, u istom trenutku kada je Gambeta u Italiji  organizovao retrospektivu Kusturičinih filmova.

„Život je toliko čudan. Iskreno sam zahvalan Emiru na 20 godina dugom prijateljstvu i što mi je dao priliku da bolje razumem teoriju filma i učestvujem u procesu stvaranja filma“, rekao je Gambeta.

Zahvaljujući Gambeti, Kusturičin „Nou smoking orkestra“ je prve koncerte van Srbije održao u četiri italijanska grada. Bila je pripremljena i turneja na leto 1999. godine.

„Potpisao sam više od 24 ugovora u Italiji, Španiji i Portugalu, ali problem je nastao što je cela Evropa u tom periodu bombardovala Srbiju, pa nije bio baš najbolji trenutak za organizovanje turneje“, prisetio se Gambeta, koji je producirao i Kusturičin prvi dokumentarni film Super 8 stories.

Andrea Gambeta sa Vimom Vendersom sarađuje od 1997. godine i prethodno je producirao njegov dokumentarac So zemlje.

„Ja sam ateista i da mi je neko rekao da ću producirati film o papi, rekao bih mu da je lud ili pijan. Nemam nikakve veze sa Vatikanom, nisam mason, nisam član partije, ni sin nekog bogatog, moćnog čoveka, ali me je iznenadilo kada sam shvatio da se slažem sa mnogim stavovima koje je papa izneo u filmu“, bio je iskren Gambeta.

Naveo je da je ovo prva koprodukcija sa Vatikanskom centralnom televizijom i da je sredstva prikupljao u Italiji i Švajcarskoj.

Gambeta je dodao i da su imali potpunu slobodu u radu. Jedini zahtev, koji su dobili od Vatikana, bio je da ne koriste javni novac za finansiranje filma i da papu ne tretiraju kao glumca kome će govoriti šta da radi.

„Ovo je prvi put da se jedan papa obraća čovečanstvu kroz film. Ovo nije biografski film. Ideja je da se papa obraća ljudima“, naglasio je producent.

U razgovoru sa studentima, Gambeta je naglasio i da je prikupljanje novca za snimanje dokumentarnog filma vrlo težak posao, osim ako „nemate papu u središtu priče“.

Na primedbu moderatora, reditelja Milana Neškovića, da mladi reditelji ponekad  producenta doživljavaju kao neprijatelja koji im govori šta mogu, a šta ne, Gambeta priznaje da se to dešava i da je zbog toga važno naći pravog partnera za svoj projekat.

Producent je poručio mladim autorima da veruju u svoje snove, da rade svakodnevno i da ne čekaju neku veliku priliku, naglasivši da je šoubiznis vrlo komlikovan posao.

Danas je, upozorava, vrlo teško doći do sredstava, ljudi su postali mnogo oprezniji u davanju novca, distributivna mreža se promenila, smanjio se broj bioskopa, ograničene su mogućnosti za prikazivanje i na televiziji.

„Važno je da reditelj ima jasnu ideju i da ima odgovornost da napravi nešto originalno i interesantno, ali čak i velikim rediteljima nije lako da realizuju svoje projekte“, naglasio je Gambeta i dodao da bi međunarodne koprodukcije mogle biti neka vrsta rešenja.

Sam ne pristaje na bilo kakve kompromise, mada priznaje da autori nekada moraju da ih čine kako bi došli do sredstava.

„Uz mnogo kompromisa gubite kvalitet filma. Reditelj mora da ima jasnu ideju i da sve kontroliše“, zaključio je Gambeta, uz napomenu da je danas mladima teško dati savet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво