Film „Kralj Petar Prvi“ za četiri dana videlo 50.000 ljudi

Istorijsku dramu „Kralj Petar Prvi“ Petra Ristovskog za prva četiri dana prikazivanja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, videlo je čak 50.000 gledalaca, a odličan početak prikazivanja filma se nastavlja kako u bioskopima, tako i na premijernim prikazivanjima u ostalim gradovima Srbije.

Na premijeri u Beogradu ekipa filma je nagrađena višeminutnim stajaćim ovacijama, a komentari koji su se među publikom mogli čuti bili su: „Potresan, pun emocija, iznad očekivanja, veliki spektakl, epopeja Srbije...“, kao i da odavno nisu gledali film koji ih je više puta naterao da zapaču.

Publika je posebno reagovala na ulogu malog Ivana Vujića, koji je neverovatno zrelo i snažno dočarao lik najmlađeg kaplara u Prvom svetskom ratu Momčila Gavrića.

Premijeri filma u Beogradu prisustvovali i Gavrićevi sinovi.

Projekciji u Kulturnom centru u Jagodini prisustvovao je predsednik Skupštine tog grada Dragan Marković - Palma. Zvaničoj premijeri filma, čije je prikazivanje u Jagodini počelo u petak i trajaće devet dana, prisustovali su sinoć režiser Petar Ristovski, glumci Lazar Ristovski, Danica Ristovski, Branko Jerinić, Milan Kolak i oko 80 statista iz Jagodine.

„Film podseća na stradanje Srba, nešto što mi nikada ne možemo zaboraviti, nadam se da će ga gledati i oni koji poslednjih godina rade protiv Srbije. Kada to kažem, mislim na neke zemlje u Evropi i jednu preko bare, znate sigurno na koju mislim“, rekao je Marković.

Velika je čast, istakao je Marković, što je u Jagodinu došao Lazar Ristovski, koga, kako je naveo, cela Srbija poštuje i ceni za ono što je uradio, posebno ovaj film, albansku golgota srpskog naroda.

Marković kaže da je film nastao u trenutku kada treba da pokažemo celom svetu istoriju srpskog naroda i šta su sve Srbi doživeli tada i da je to ono što mi iz Srbije nikada ne možemo da zaboravimo.

„Nadam se da će film biti sugestivan za mnoge, šta su Srbi sve doživeli, koliko je Srba bačeno u 'plavu grobnicu', da bi se danas ponovo javila neka albanska golgota u liku Tačija i Haradinaja“, rekao je Marković.

Marković je zahvalio autorima filma, prijateljima Jagodine, što su izabrali omladince, sportiste iz Jagodine da budu statisti. Oni će to, navodi Marković, večito pamtiti, pamtiće i njihova deca i unuci, kada njih biološki ne bude bilo, jer film će živeti sa velikom porukom.

Lazar Ristovski se zahvalio Markoviću i gradu, „jer su pomogli u trenutku kada je filmu pomoć najviše trebala, davanjem statista. „To je zabeleženo na špici filma i ostaće trajno“, naglasio je proslavljeni glumac. 

Režiser Petar Ristovski istakao je da mu je velika čast što je i među statistima: „Napravili smo veličanastven kraj, plavu grobnicu, dolazak srpske vojske na Krf, to je najpotresniji deo ovog filma“.

„Taj deo filma ima mitološku dimenziju, to je samo jedan deo naše istorije. Vi ste pomogli meni, Lazi i našoj ekipi da učinimo ovaj film zaista velikim, da ga podignemo na nivo da prikažemo naše heroje onako kakvi su zaista bili“, zaključio je reditelj.

U okviru premijere upriličena je izložba fotografija sa snimanja filma na Krfu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи