Završen filmski festival na KiM, najveće interesovanje za „Južni vetar“

Program 4. Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala, pod sloganom „Ovde!“, sinoć je u Domu kulture Gračanica zatvorio film Asteriks - Tajna čarobnog napitka, a najposećeniji film festivala bio je „Južni vetar“ Miloša Avramovića.

Južni vetar je imao specijalnu projekciju, pre koje je emitovana video-poruka koju su glumci na čelu sa Milošem Bikovićem poslali publici u Gračanici.

Glumica Prištinskog narodnog pozorišta Milica Mandić je zvanično zatvorila festival.

„Festival je održan pod sloganom Ovde i ta reč znači da su se na jednom mestu, u Gračanici, našli najbolji filmovi i publika. Jedan zatvoreni svet dobio je mogućnost da podeli vrednosti sa savremenom filmskom produkcijom“, istakla je ona.

„Ove godine preskočili smo i granice i ograničenja, savladali smo atmosferu u kojoj se otežano prelaze linije razdvajanja. Zbog svega toga uspeh ovog festivala zasnovan je na činjenici da je jedan gledalac u ovoj sali postao slobodan i oslobođen. Oslobođen je zahvaljujući najboljim filmovima, čudesnim slikama i vrednostima koje su postale deo njegove ličnosti. Zato se mi danas sa dubokim naklonom obraćamo svakom slobodnom pojedincu i umetnosti koja ga je promenila“, dodala je Mandić.

Četvrti KMMFF se održao u organizaciji Evropskog kulturnog foruma i Doma kulture Gračanica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Za četiri dana festivala prikazano je 14 filmova, a publika je imala priliku da vidi srpska ostvarenja najnovije produkcije, ali i evropske filmove koji su ove godine obeležili filmske festivale u Berlinu, Kanu, Veneciji i San Sebastijanu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара