Animirani film „Neputovanja“ na festivalu „Sandens“ u Americi

Kratki animirani film „Neputovanja“, autora Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, biće prikazan u zvaničnom programu festavala „Sandens“, koji će biti održan od 24. januara do 3. februara u Park Sitiju u SAD.

Neputovanja, nastala u koprodukciji Srbije i Slovačke i uz podršku Filmskog centra Srbije, biće, zajedno sa još četrnaest ostvarenja, prikazana u programu kratkih animiranih filmova.  

Osim toga, Neputovanja su izborila i nominaciju za prestižnu nagradu „Eni“, koja će biti dodeljena u više kategorija najboljim animiranim filmovima iz svih krajeva sveta. U svetu nezavisnog animiranog filma ta prestižna nagrada predstavlja pandan čuvenom „Oskaru“.

Animirani film Neputovanja nedavno je na 9. festivalu animacije en imidž u Pernambuku, u Brazilu, osvojio nagradu za najbolji scenario.

Pre toga, ovaj film je osvojio specijalnu nagradu žirija na prestižnom katalonskom festivalu SITGES u kategoriji kratkih animiranih filmova, dok je u Italiji film je nagrađen za najbolji kratki film po izboru studentskog žirija na Filmskom festivalu u Karboniji.

Tu je i nagrada na Festivalu srpskog filma fantastike u Beogradu.

Neputovanja su premijerno prikazana na ovogodišnjem Berlinalu, na Martovskom festivalu film je osvojio Gran-pri u kategoriji animiranog filma.

Direktno se kvalifikovao i za „Oskara“ na osnovu osvojenog Gran-prija „Zlatni pegaz“ na festivalu „Animator“ u Poljskoj.

Producent filma je Jelena Mitrović, koproducenti iz Slovačke su Eva Pavlovičova i Peter Badač, montažer Milina Trišić. Muziku je radio Dušan Petrović, zvuk Vladimir Janković i Aleksandar Protić, a narator je Maša Mileusnić.

Film su finansirali Filmski centar Srbije, Slovački audiovizuelni fond i televizija Arte.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво