Legendarni filmovi i serije iz arhiva RTS od sada u HD formatu

Od 24. novembra na Prvom programu RTS-a gledaćemo kultne domaće TV serije, drame i filmove – digitalno obnovljene, u visokoj rezoluciji.

Televizijski gledaoci će svake subote od 21 čas na RTS1 moći da vide rezultate dosadašnjeg rada Radio-televizije Srbije na digitalizaciji našeg bogatog programskog arhiva.

Među sadržajima koji su do sada digitalno obnovljeni i restaurirani su i televizijski film Đorđa Kadijevića Leptirica, Prokletinja - Branka Pleše, kultne serije Više od igre i Salaš u malom ritu.

U pripremi su i serije Grlom u jagode, Vuk Karadžić, Vruć vetar, Neven, Sivi dom, Zaboravljeni i TV drama Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo. Do sada je digitalizovano oko 20 000 naslova, a proces očuvanja i digitalizacije našeg kulturnog nasleđa koje čuva arhiv Javnog medijskog servisa trajaće još najmanje jednu deceniju.

U godini kada proslavlja šezdeset godina rada, Radio-televizija Srbije formirala je i Centar za digitalizaciju TV arhiva. Simbolično, Centar je smešten u zgradu RTS-a na Sajmu, odakle je pre šest decenija počeo da se snima i emituje televizijski program u Srbiji.

Centar objedinjuje Programski arhiv Televizije Beograd, podatke iz Redakacije za istoriografiju, kao i digitalne kopije svih materijala koje trenutno stvara Radio-televizija Srbije.

Zahvaljujući sredstvima koje je izdvojilo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, u toku je i proces nabavke najsavremenije opreme uz pomoć koje će ugroženi materijali biti na vreme sačuvani i digitalizovani.

Zamenik direktora Produkcije RTS-a Miloš Stojanović napominje da će se tako sačuvati arhiva RTS-a u digitalnom obliku za buduće generacije.

„Programski arhiv je vrlo veliki i čak smo imali i neka gostovanja kolega iz inostranstva i svi su se oduševili količinom građe nego i sadržinom materijala koji RTS poseduje. Naš zadatak je u ovom trenutku da što više tih materijala digitalizujemo", navodi montažer Vladimir Radovanović.

Preko multimedijalne platforme RTS Planeta i RTS tematskih kanala ovi naslovi biće dostupni najvećem broju korisnika.

Prva na programu za emitovanje je serija Slom – TV drama iz tri dela koja govori o političkoj i psihološkoj atmosferi u predvečerje Drugog svetskog rata. Režirao ju je 1979. godine Sava Mrmak.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи