Kanski dokumentarac godine „Srbenka“ na festivalu „Slobodna zona“

Na 14. festivalu angažovanog filma „Slobodna zona“ u Beogradu, premijerno je prikazan dokumentarni film „Srbenka“. Na ovogodišnjem Kanskom festivalu proglašen je za dokumentarac godine, a priča o generaciji rođenoj posle sukoba na prostorima nekadašnje zajedničke države.

Predstava Olivera Frljića Aleksandra Zec o devojčici srpskog porekla koja je sa roditeljima ubijena u Zagrebu 1991. godine inspirisala je dokumentaristu Nebojšu Slijepčevića da kamerom zabeleži pripreme i probe u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu 2014. godine.

Film pod imenom Srbenka pokušava da otkrije šta se događa sa generacijama rođenim posle završetka sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Ne bi ni nastao da u Frljićevoj predstavi nije učestvovala 12-godišnja Nina, koja se tokom proba suočila sa problemom spoznaje identiteta.

Reditelj ostvarenja Nebojša Slijepčević kaže da mu je Nina rekla, i da je to zabeleženo i u filmu, da tačno pamti dan kada je saznala da nije Hrvatica nego da je Srpkinja, a da se to dogodilo kada je imala samo sedam godina.

„Mene je zaprepastilo da je dete u toj dobi svesno pojma nacije, a zatim me je još više zaprepastila njena reakcija. Kaže da se zbog toga rasplakala. Već kao dete od sedam godina je znala ili mislila da je nešto krivo u toj činjenici da nije Hrvatica nego Srpkinja i to me je zapravo zaintrigiralo kao motiv filma“, navodi Slijepčević.

Prema oceni Rajka Petrovića, direktora festivala „Slobodna zona“, ostvarenje Srbenka zapravo najbolje oslikava programsku politiku festivala: „Aktuelnost ovog filma negde, pre svega, počiva na činjenici da živimo u svetu u kome desni populizam raste, gde se netrpeljivost podiže na jednu izrazito visoku meru i on postaje jako aktuelan i važan da ga predstavimo publici u Srbiji“.

Dobro probranim angažovanim filmovima sa svih meridijana, ovogodišnja „Slobodna zona“ prati i migrantske priče sa Bliskog istoka, Severne i Južne Amerike.

U programu ima i filmova koji se bave kulturom sećanja, kao i ostvarenja koja brzo reaguju na aktuelni politički i socijalni trenutak u današnjem svetu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво