Počela 14. „Slobodna zona“

Projekcijom filma „Leto“ Kirila Serebrenikova u punoj velikoj sali Kombank dvorane, sinoć je počeo 14. Filmski festival „Slobodna zona“, u okviru kojeg će do 12. novembra, u devet bioskopskih sala u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, biti prikazano 50 filmova, od toga 40 nacionalnih premijera.

Festival je otvorio poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je rekao da privodi kraju 14 godina dug posao na uspostavljanju jedne državne institucije koja će biti građanima potrebna, a to je institucija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

„'Slobodna zona' takođe 14 godina radi sličan posao – bori se za ljudska prava, na dvostruko prepoznatljiv način. Prvo ne birajući atraktivne teme, već sučeljavajući se sa sa gorućim temama iz sfere ljudskih prava – počev od različitih oblika nesloboda do zastrašujućeg rasta desnog populizma, a s druge strane 'Zona' nas suočava sa dokumentima što je dragoceno u vreme u kome živimo i za koje je karakteristično lansiranje neistina, dezinformacija, laži, u vreme u kome se pokušava sa kreiranjem virtuelnog sveta“, istakao je Šabić.

Govoreći o sadržaju Deklaracije o pravima čoveka i građanina iz 1789. godine, Šabić je istakao da u njenoj preambuli piše: „Mi predstavnici francuskog naroda, uvereni u to da je nepoznavanje, nemar i prezir prema ljudskim pravima, izvor svih javnih zala i pokvarenosti vlada, rešili smo da potpišemo ovu deklaraciju da bi je svi imali pred očima – ljudi da bi bili svesni temelja svoje slobode, sudije da bi bili svesni temelja svoje obaveze i vlast da bi bila svesna smisla svog postojanja“.

„Dva i po veka kasnije mnogo ljudi, posebno iz ove poslednje kategorije, nije u stanju da razume ovu strašno jednostavnu istinu i stvar je svih nas, koji želimo da poštujemo druge ljude i koji imamo potrebu za samopoštovanje, da ih stalno na tu istinu podsećamo i mislim da 'Slobodna zona' to čini na jako dobar način“, rekao je Šabić.

Publiku je putem video-poruke pozdravio glumac Teo Ju, koji tumači glavnu ulogu u filmu Leto i koji je izrazio uverenje da će im se film dopasti jer je, kako je naglasio, sjajan.

„Žao mi je što večeras nisam mogao da prisustvujem otvaranju zbog obaveza oko snimanja. Šaljem vam puno ljubavi iz Koreje“, rekao je Ju.

Direktor festivala i koselektor međunarodne selekcije Rajko Petrović najavio je angažovane filmove iz celog sveta, dokumentarne i igrane, a koselektorka Branka Pavlović je podsetila da filmovi „Slobodne zone“ uvek inspirišu na razmišljanje i akciju.

„Ken Louč je jednom prilikom rekao da svi koji se bave filmom imaju samo jednu obavezu - obavezu prema istini, a junak jednog od filmova iz ovogodišnje selekcije kaže: 'Nikad nemoj prestati da postavljaš pitanja'. To i vama želim“, poručila je Pavlovićeva.

Najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji izabraće žiri koji čine direktorka Međunarodnog festivala ljudskih prava u Nirnbergu Andrea Kun, hrvatski reditelj Ognjen Sviličić i novinar i pisac Dragan Jovićević.

O najboljem angažovanom filmu u regionalnoj selekciji i o nagradi „Hjuman rajts“ odlučivaće koordinator međunarodnog programa Muviz det meter Erik van de Gisen iz Holandije, hrvatska rediteljka Eva Kraljević i reditelj Dragan fon Petrović.

Biće dodeljene i nagrada za najbolji film u selekciji 14 plus i nagrada publike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара