„Koreni“, kako politika utiče i razara porodicu

Ono što odlikuje veliku literaturu jeste što je aktuelna u svakom vremenu. Bićemo svedoci kako politika utiče i razara porodicu, rekla je Sloboda Mićalović u Dnevniku, povodom početka emitovanja „Korena“ na RTS-u, dodajući da je bio veliki izazov snimiti ovakvu seriju.

Kakvi su bili odnosi u porodici, politički sukobi, društveni položaj žena u Srbiji krajem prošlog veka, gledaoci RTS-a će moći da vide u ekranizaciji romana Koreni Dobrice Ćosića, koja će biti prikazivana svake nedelje od 20 časova na Prvom programu.

Kakav je izazov igrati junjakinju koja simbolizuje ženu u Srbiji poslednjih decenija 19. veka?

Mislim da je izazov snimiti nešto ovako. Presrećna sam što je RTS ponovo pokazao da ima sluha za svoje gledaoce i da neguje svoju publiku. Smatram da nam je literatura koju smo uspeli da obradimo jako potrebna, da bismo se zapitali i vratili korenima.

Koliko ova priča korespondira sa današnjim vremenom? „Koreni“ objedinjuju više motiva - položaj žene u društvu, porodicu, političke sukobe.

Bićemo svedoci kako politika utiče i razara porodicu. Pratićemo dve priče, a moj lik pripada jednoj od njih – kući Katića. Simka, koju tumačim, za mene je zaista bila veliki izazov. Ona je prisiljena da što pre rodi. Nasuprot nečemu što treba prirodno da se desi, Simka mora to da uradi što pre ne bi li spasila tu kuću, samu sebe i lozu Katića.

Simka se odlučuje na jedan vrlo radikalan potez, koji smatram vrlo mudrim i hrabrim i tu tajnu koju je kao heroj odnela u grob.

Koliko je odličan tekst inspirisao glumačku ekipu da dočara tu epohu i srpsko selo iz 19. veka?

Ovako dobar tekst zahteva da ima i dobru glumačku ekipu, koja će to uspeti da iznese. Svako je uradio fantastičan posao, pre svega reditelj Ivan Živković koji nas je vodio.

Zanimljivo je da se priča svih nas ticala, jer je svako od nas u porodici ili bližoj okolini čuo priče kakve će gledaoci videti u Korenima. Ono što odlikuje veliku literaturu jeste što je aktuelna u svakom vremenu.

Da li ekranizacija „Korena“ znači da gledaoci mogu da postanu novi čitaoci Ćosićevog dela, zbog kojeg je on bio prvi laureat „Ninove“ nagrade?

Volela bih da ova serija bude početak toga da se vratimo knjigama Dobrice Ćosića. Jedna stvar je kada čitate knjigu, a druga kada se taj roman prilagodi seriji.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво