Novi život za filmske studije na Košutnjaku

Narednih pet godina „Avala studios“ sa češkim rukovodstvom i kapitalom uložiće 50 miliona evra u obnovu studijskog kompleksa na Košutnjaku i u izgradnju novih studija. Moderni studiji mogli bi Srbiji doneti najmanje 120 miliona evra prometa godišnje – četiri puta više u odnosu na prethodnu godinu. Državni podsticaji koji omogućavaju povraćaj četvrtine uloženih sredstava, omogućili su da budemo konkurentni sa zemljama regiona.

Zbog bogate tradicije srpske filmske industrije, kvalitetnih kadrova i izuzetnih lokacija, Česi su izabrali da investiraju u Srbiju. Gradnja i renoviranje počinju za nekoliko meseci, a zaposliće 250 domaćih radnika. Očekuju da ceo projekat bude gotov 2023. godine.

„Plan je da se izgradi ukupno više od 11.000 kvadratnih metara studija i prateći objekti. Ukupno ceo objekat bi trebao po završetku da ima više od 50.000 kvadratnih metara, ne samo studija nego i pratećih objekata", najavljuje Peter Dajko, generalni direktor „Avala studios“.

Sa izgradnjom studija dolaze novi, ne samo filmski poslovi i radna mesta: izdavanje nekretnina, filmske rasvete i kamera, postprodukcija.

„Poslednji veliki projekt sniman u Pragu bio je film Karnivaro u produkciji ‘Amazona' sa Orlando Blumom, i oni su potrošili 60 miliona evra za šest meseci. Na projektu je radilo 900 ljudi a samo 5-10 odsto bilo je stranaca, ostalo su bili Česi", napominje Vladimir Kuba, direktor razvoja „Avala studios“.

Investicija u nove filmske studije ključna je za srpsku kinematografiju. To je i osnovni uslov da ozbiljni strani producenti snimaju filmove i serije u Srbiji.

„Na taj način bi se zaposlile mnoge moje kolege filmski radnici, glumci, autori, i bili bi u prilici da sarađuju sa velikim brojem stranih autora, da stiču neka nova iskustva i da zarade i da na taj način doprinesu ozbiljnom povratku naše kinematografije na Evropsku i na svetsku scenu", smatra Dragan Ivanović, filmski producent „Bandur film".

Očekuje se da će scene iz filmova snimanih u Srbiji privući turiste iz celog sveta, a procena je da će u tim studijima raditi više od 3.000 filmskih stručnjaka iz Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи