„Hendsom femili“ u Beogradu – od serije „Pravi detektiv“ do Tesle

Bret i Reni Sparks, poznatiji kao „Hendsom femili“, američki bračni par koji je stekao slavu pošto je njihova pesma "Far From Any Road" bila u špici televizijske serije „Pravi detektiv“, 17. oktobra će održati koncert u beogradskom Domu omladine.

Pesme ovog dvojca spoj su Bretove muzike i Reninih čudnih i mračnih priča o samoubistvu, ljubavnom razočaranju, ludilu, osveti, nekontrolisanoj moći prirode, tragediji, snovima, krvi, depresiji, životu u malim mestima, apokalipsi, klaustrofobiji, supermarketima, duhovima, ogromnim insektima, smrti i - Nikoli Tesli.

Pesma Tesla's Hotel Room je tipičan primer spoja starog i modernog, svetla i tame, prirode i civilizacije, karakterističnog za „Hendsom femili“, u kojem bračni par Sparks pripoveda o Teslinom briljantnom umu, zatočenom u hotelskoj sobi u Njujorku i odlučnom da stvori zrake smrti i komunicira sa golubovima sa prozorskog simsa.

„Želela bih da znam nešto o golubici koju je Tesla, navodno, oženio“, rekla je Fonetu Reni Sparks.

Portir njujorškog hotela gde je Tesla živeo je imao mnogo priča o njemu i venčanju sa golubicom, kao i o mnogim zapanjujućim nacrtima mašina koje su tajni agenti američke vlade odneli odmah pošto je umro, objasnila je autorka tekstova koje grupa izvodi.

Prema njenim rečima, Tesla je bio izuzetan primer osobe vođene snovima o unapređenju života ljudi i njihovom boljem povezivanju, bez želje da na tome zaradi.

Grupa „Hendsom femili“ nastala je 1993. godine, kao zabava tokom vikenda, pošto su se Bret i Reni Sparks preselili u Čikago, gde nisu nikoga poznavali.

Zajednički život su počeli pet godina ranije u Njujorku, gde je Bret studirao istoriju i magistrirao proučavajući srednjovekovne flamanske kompozitore. Reni je diplomirala studije filozofije, pišući kratke priče, pod uticajem Flaneri O'Konor, Vilijama Foknera i Franca Kafke. To je uticalo da njene tekstove, uz ocenu da su čudni, bizarni, uznemirujući i tragikomični, porede sa delima Embrouza Birsa i Edgara Alana Poa.

Početak njihove veze je Bret Sparks opisao rečima: „Ne možeš odbiti ženu sa dairama i bocom tekile“.

Reni Sparks prvi susret sa mužem opisuje nešto drugačije: „Na fakultetu sam želela da plašim ljude, a Bret je bio prva osoba koja nije pobegla od mene“.

„Dok sam bila mlada lepotica, imala sam misiju da budem zastrašujuća i divlja. Kao starija žena, želim da saosećam sa ljudima, a ne da ih vređam. Za to mi je trebalo mnogo vremena, lekova i lečenja“, rekla je umetnica.

Govoreći o spoju porodičnog života i profesionalne karijere, Reni je upitala: „Sa kim bi više želeli da radite nego sa osobom koju volite?"

Dok je njen muž konstatovao da bi svaki par pre braka možda trebalo da zajedno napiše pesmu, snimi ploču i krene na koncertnu turneju, jer je to idealan način da saznaju koliko su usklađeni.

Među njihovim slavnim obožavaocima su Brus Springstin i Ringo Star. Reni tvrdi da je biti deo takvog „vetra pesama“ mnogo bolje nego „gomilati plastiku i zatrpavati more smećem“.

Ono što je Bretu i Reni zajedničko, osim talenta, su mentalni problemi.

Pesma My Ghost inspirisana je Bretovim boravkom u psihijatrijskoj bolnici, posle nervnog sloma. Bračni par Sparks taj trenutak određuje kao prekretnicu u životu i muzici. Pošto je prihvatio da boluje od bipolarne manične depresije, Bret ocenjuje da ne postoji bilo kakva glamurozna veza između ludila i umetničkog stvaranja. Naprotiv - lekovi održavaju kreativnost.

„Imam obavezu da kažem da većina osoba sa mentalnom bolešću nisu umetnici, već su, jednostavno, bolesni ljudi. Ali, zaista izgleda da postoji veza između umetnosti i ludila... Dok spavamo ne sanjamo dovoljno, zbog čega mračne misli moramo da iskažemo na druge načine. To objašnjava zašto i dalje sanjam da kasnim na predavanja na koledžu i padam ispite. Moji snovi su prilično glupi“, istakla je Reni.

Prema njenim rečima, kada je stupala u brak oboje su mislili da ulaze u vezu sa izuzetno normalnom osobom, ali da su im, pošto su se suočili sa istinom, lekovi pomogli da zadrže kreativnost i ostanu zajedno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи