Antonijević: „Zaspanka za vojnike“ ima šanse u Americi

Ratna drama „Zaspanka za vojnike“, snimljena po motivima „Srpske trilogije“ Stevana Jakovljevića, premijerno će biti prikazana u okviru zvaničnog obeležavanja završetka Velikog rata 1. novembra. Reditelj Predrag Antonijević govorio je za RTS o ovoj priči o vojnicima koji su, kao i stotine hiljada drugih, učinili da slava srpske vojske postane besmrtna.

Gospodine Antonijeviću, imponuje li Vam što će Vašim filmom biti obeležen veliki jubilej?

– Mi smo ovaj film radili uz velike napore i jednostavno uneli smo ogromnu emociju, ali smo ga izgurali i utoliko nam je veća čast i zadovoljstvo da će ovaj film biti unutar te generelne proslave stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, tako da smo vrlo srećni i vrlo počastvovani.

Zaspanku za vojnike, film u kome je scenario potpisala Nataša Drakulić, nazivate nekom vrstom patriotske čitanke. Da li je to zapravo i bila inicijalna ideja kada ste se odlučili za realizaciju ovog projekta?

– Nema blata, nema nekih ružnih stvari, ima samo ta lepota žrtvovanja jedne vere u patritoizam i otadžbinu i mi smo to uvek želeli da bude film koji će moći i mlađe generacije da gledaju u osnovnoj školi, srednjoj školi i tako dalje i, samo ako jedno oko zasija u sali, to će biti velika pobeda.

Da li je Zaspanka za vojnike film koji bi mogao da se plasira na Zapadu i kome bi mogla da bude zanimljiva ova srpska priča?

– Ovaj film ima šanse u Americi, pre svega zato što tamo postoji tržište za ratne filmove. Drugo, ovaj film nije opterećen nekim lokalitetima, znači rat se prikazuje kroz patnju tih običnih ljudi. Oliver Stoun će gledati film vrlo brzo. On mi je bio producent na Spasitelju i ako se njemu to dopadne onda će verovatni i on to malo, da kažem, podržati, pogurati.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво