„Senke nad Balkanom“ najbolja serija prethodne sezone

Televizijska serija „Senke nad Balkanom“ Dragana Bjelogrlića osvojila je sedam nagrada „Zlatna antena“ od 12 kategorija 8. Festivala domaćih igranih serija - FEDIS, saopštili su organizatori.

Senke nad Balkanom dobile su „Zlatnu antenu“ za najbolju i najgledaniju seriju, najbolju režiju, kostim, fotografiju i muziku, a glumca Milica Gojković dobila je nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu.

Glumac Marko Janketić dobio je nagradu „Ljubiša Samardžić“ za najbolju glavnu mušku ulogu ostvarenu u seriji Ubice mog oca 2, Anita Mančić za najbolju glavnu žensku ulogu u seriji Psi laju vetar nosi, za koju je nagrađen i montažer Stevan Marić.

Milan Marić dobitnik je „Zlatne antene“ za najbolju mušku epizodnu ulogu mladog Vukana u seriji Nemanjići, a Nataša Drakulić za scenario Ubice mog oca 2.

Jana Milić i Zoran Pajić proglašeni su za najpopularniji glumački par, a Konak kod Hilmije je najpopularnija serija iz regiona.

Glumici Miri Banjac dodeljena je „Zlatna antena“ za sveukupan doprinos domaćoj TV produkciji.

Na panelu, koji je moderirao predsednik „Kolor pres grupa" Robert Čoban, učestvovali su glumac Ivan Bekjarev, reditelj i odgovorni urednik Dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a Marko Novaković, marketing menadžer „Foks netvork“ grupe Marko Dacić, izvršni urednik časopisa Serije + Miljan Tanić i urednik magazina TV novele Stefan Zlatković.

Senke nad Balkanom promenile žanrovsku sliku Srbije

Učesnici panela su se dotakli i činjenice da glumci i reditelji ne dobijaju nikakvu nadoknadu od repriziranja serija i filmova, za razliku od kompozitora i muzičara koji se se izborili za naplatu autorskih prava, kao i teme finansiranja serija.

Novaković kaže da RTS raspolaže određenim budžetom koji se raspoređuje po projektima, ali i da sve više rade koprodukcije poput serije o Tinu Ujeviću koju su snimili sa HRT-om.

„To nam je pokazalo da njihove četiri epizode igrano-dokumentarnog programa koštaju koliko naših 10 epizoda igrane serije, ali i njihov priliv od pretplate je veći nego naš", rekao je Novaković, ponosan na serije Senke nad Balkanom i Ubice moga oca, koje su promenile „žanrovsku sliku Srbije“.

Rekao je da nastoje da ponude raznovrsnost žanrova, balans između epohe i savremenog doba, urbanog i ruralnog, brinu i o mlađim generacijama, te tako je ovih dana počelo emitovanje nove serije Jutro će promeniti sve, a za još mlađe snima se Moja generacija.

Bekjarev je konstatovao da serije danas u dobroj meri konkurišu filmu, da „one lako ulaze u narod“ i pohvalio RTS zbog repriziranja serija zbog kojeg je često kritikovan.

„Najbolji način da nove generacije saznaju šta je bilo pre njih jeste upravo da pogledaju stare i kvalitetne serije. Žao mi je što, recimo, dugo nije reprizirana , koja je meni promenila karijeru i život, Banjica“, rekao je Bekjarev.

Primećuje i da su se serije nekada, kada je „o njima odlučivao trust mozgova od Milovana Vitezovića, Save Mrmka, Slobodana Stojanovića pa na dalje“, rađene mnogo studioznije, ozbiljnije i bile su kvalitetnije.

„Danas se jedna epizoda snimi za dan. Ne može tako. Ja sam prošle godine, kada sam bio u žiriju niškog festivala, rekao na konferenciji za novinare da kada bismo izbacili iz jednog filma svaku rečenicu u kojoj je psovka, ostalo bi nam 15 minuta od filma. Problem je što je ulični jezik ušao u scenski“, rekao je Bekjarev.

Tanić pak kaže da ga upravo jezik odbija od domaćih serija, jer „Bekjarev je za njega i dalje Kurčubić iz serije Bolji život", dok danas samo gleda „glumce koji glume“.

„Pogledajte Slavka Štimca u seriji Ubice moga oca u ulozi forenzičara. Glumci na zapadu provedu nekoliko meseci sa ljudima koji rade taj posao, dok Štimac deklamuju tekst", primetio je Tanić.

Pomenuo i pojedine gafove koji su mu zasmetali u seriji Nemanjići, ali je konstatovao i da je tekst, pa i serija mnogo bolja kada ima literalni predložak o čemu svedoči čak i globalno popularna Igra prestola.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи