Aleksander Pejn: Volim da životne priče ispričam na filmski način

Zvezda četvrtog festivala američkog nezavisnog filma u beogradskom Domu omladine je dvostruki oskarovac Aleksandar Pejn. Proslavljenom reditelju I scenaristi, koji je dao ekskluzvan intervju za RTS, sutra će biti uručena nagrada za ikonu američkog nezavisnog filma.

Uz ime Aleksandra Pejna, majstora malih-velikih filmova o malim ljudima, vezuju se realistični portreti važnih društvenih tema u izbalansiranom tonu između komedije i drame.

Jednostavne priče iz svakodnevice, topli likovi bez volje i odlučnosti, realistični međuljudski odnosi odlikuju opus ovog veštog filmskog neimara.

Od Stranputica, Nebraske, Potomaka, Sve o Šmitu do najnovije društvene satire Smanjivanje, pomenuta dela iščitavaju se kao neglamurozni, inteligentni filmovi iz Holivuda.

Veoma me je iznenadila činjenica da lik Srbina u filmu „Smanjivanje", kojeg glumi Kristof Valc, nije negativac, kriminalac, ratni zločinac ili ubica. On je jedan od simpatičnih likova?

- Snimio sam američki film sa američkim protagonistima, ali osnovna ideja filma je takva da treba da bude shvaćena u celom svetu.

U određenom trenutku, tu su tri lika koja idu kroz priču zajedno. Želeo sam da Amerikanac bude u pratnji dve osobe koje su iz drugih delova sveta. Tu je Vijetnamka i želeo sam nekoga iz Evrope, možda nekoga ko je crnoberzijanac i bonvivan. Mogao sam da izaberem bilo koga, ali iz nekog razloga izabrao sam Srbina. Zašto da ne?

Šta vam je bilo najteže na vašem putu od nezavisnog filma do Oskara?

- Nezavistan filmski stvaralac ne mora da ima veze sa izvorom novca, mora da ima veze s tim da filmski stvaralac sačuva svoj glas u procesu stvaranja filma. Činjenica da su sve moje filmove finansirali veliki filmski studiji, a smatraju me nezavisnim rediteljem... Za mene je to kompliment. A to što sam osvojio par Oskara za scenario je vrlo lepo i laskavo. Pomaže mi da snimim još filmova.

Koji je najbolji recept za dobru priču?

- Najbolji recept za dobru priču? Ne znam. Različiti ljudi pričaju različite priče. Za mene je to priča koja je vrlo slična životu. Priče koje ja volim da pretočim u film nisu filmske priče, više su to priče koje će biti ispričane na filmski način, a za koje verujem da su mogle da se dese u stvarnom životu.

Dobra gluma, britak scenario i izvrsna režija u ostvarenjima Amerikanca grčkog porekla Aleksandra Pejna, navode nas da sa nestrpljenjem iščekujemo njegov sledeći film. Kako nam je otkrio, biće to crnohumorna sudska drama u kojoj bi mogle da zaigraju zvezde sa kojima priželjkuje saradnju - Havijer Bardem ili Meril Strip.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи