„Izgrednici“ srpski kandidat za Oskara

Ostvarenje Dejana Zečevića „Izgrednici“ srpski je kandidat za 91. nagradu Američke filmske akademije, saopštio je Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije u bioskopu „Roda“.

Članovi odbora su odlučivali između četiri filma – dokumentarca Druga strana svega Mile Turajlić i igranih Izgrednici, Nigde Predraga Velinovića i O bubicama i herojima Petra Pašića.

Od ukupno 17 članova Stručnog odbora, 14 ih je bilo prisutno u bioskopu „Roda“, a njih 13 je glasalo pošto predsednik Odbora, filmolog Petar Volk, zbog lošeg vida to nije mogao da učini.

Izgrednici su dobili devet glasova, dokumentarac Mile Turajlić tri, Velinovićev film Nigde jedan glas, dok za ostvarenje O bubicama i herojima niko nije glasao.

Istoričar filma, dramaturg i reditelj Božidar Zečević, koji je glasao za film Izgrednici, rekao je da lično smatra da Srbija nema kandidata za Oskara.

Zečević je istakao da nijedan od četiri filma, prijavljena AFUN-u, kao ni ostali koje je pogledao iz ovogodišnje produkcije, ne zaslužuju da se kandiduju za nagradu Oskar, iako, dodaje, nema visoko mišljenje o tom priznanju.

Zečević je naveo da su ozbiljno razmišljali da ne izaberu kandidata za Oskara.

„Ako nemamo pravog predstavnika, razmišljali smo šta dobijamo time što ćemo poslati nekog ko to ne zaslužuje. Producent će imati koristi od javne promocije svog filma i od 50.000 evra koliko daje Ministarstvo kulture za promociju filma“, istakao je Zečević, primetivši i da je to ipak „izlaz u svet na neki način, podržan od strane države“.

Srpski film je, konstatovao je Zečević, na niskim granama i pošto su morali da izaberu jedan, odlučili su se za ostvarenje Izgrednici koje za nijansu odskače od ostalih.

„Niko od nas ne misli da je to veliko umetničko dobro, ali to je jedino što smo mogli da uradimo u ovoj situaciji. To je delo koje je malo odskočilo, o čemu svedoči i nedavno završen festival u Nišu na kome su glumci iz tog filma dobili tri glavne nagrade, što se odavno nije desilo“, objasnio je Zečević.

Volk je rekao da je tokom proteklih godinu dana snimljeno 25 filmova, od kojih većina nije prikazana u bioskopima, a na pitanje novinara kako objašnjavaju činjenicu da su na konkurs AFUN-a prijavljena samo četiri ostvarenja, generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković nije imao odgovor.

Beoković je rekao da je ove godine Filmski centar Srbije izdvojio sredstva za spovođenje procedure izbora nacionalnog kandidata za nagradu Oskar, tako da producenske kuće nisu plaćale participaciju i da je bilo „viteški da izađu na megdan“ i svoj film izlože proceni Stručnog odbora AFUN-a.

Volk i Beoković su, takođe, konstatovali izuzetno loše stanje u srpskoj kinematografiji, loš kvalitet snimljenih filmova, ali i neuvažavanje mišljenja članova AFUN-a.

Danas su pred novinarima glasali producent Aleksandar Avramović, kompozitor Vojkan Borisavljević, montažerka Jelena DJokić, filmolog Tomislav Gavrić, glumac Milan Gutović, reditelj Milan Jelić, scenograf Milenko Jeremić, scenograf Miljen Kljaković, reditelj Bratislav Petković, direktor fotografije Predrag Popović, filmolog Božidar Zečević, filmolog Radoslav Zelenović i glumica Radmila Živković.

Odsutni su bili glumac i reditelj Radoš Bajić, kompozitor Kornelije Kovač i rediteljka Vera Vlajić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво