„Varljivo leto '68“ zatvorilo „Dunav film fest“, najbolji film „Limunada“

Sinoć je premijernim prikazivanjem restaurirane verzije bisera jugoslovenske kinematografije „Varljivo leto '68“ završen prvi međunarodni filmski festival podunavskih zemalja – „Dunav film fest Smederevo 2018“. U takmičarskoj selekciji bilo je osam filmova iz 10 zemalja kroz koje protiče Dunav, a najboljim je proglašen film „Limunada“ rumunske rediteljke Joane Urikaru.

Pod otvorenim nebom u najvećoj srednovekovnoj ravničarskoj tvrđavi na Balkanu, u čast reke koja spaja deset zemalja održan je prvi međunarodni filmski festival – „Dunav film fest“.

„Jako je značajna stvar za našu zemlju i za našu kinematografiju uopšte jeste jedan ovakav festival. Filmovi ne postoje ako nema bioskopa, a šta je lepše od jednog bioskopa na otvorenom“, kaže Jelena Gavrilović, glumica i članica žirija „Dunav film festa“.

Publika je pratila, na četiri gradske lokacije, 35 filmova iz podunavskog sliva, od kojih je osam bilo u takmičarskoj selekciji za nagradu „Dunav 2860“.

To su bile priče o društvenom raslojavanju, o sveprisutnom problemu migracija, kao i o ljubavi i poštovanju.

„Pored neverovatne selekcije takmičarskih filmova koju je ove godine napravio Jugoslav Pantelić, ono što je obeležilo ovaj festival svakako su restaurirane verzije jugoslovenskih klasika. Film uz koje su rasle generacije i film koji je presek stanja tadašnje kolektivne svesti Varljivo leto '68 u novom ruhu zatvorio je festival“, ističe Goran Bogdan, glumac i član žirija „Dunav film festa“.

Iako se stiče utisak da je Evropski film u senci svetskih blokbastera, ipak, ovaj festival dokazuje suprotno. Kao i publika koja je iz večeri u veče pratila sudbine junaka viđenih očima reditelja iz Rumunije, Nemačke, Češke, Austrije, Slovačke, koji imaju šta da pokažu i predstave.

broj komentara 0 pošalji komentar