TV serije – od porodičnog okupljanja nekada, do maratonskog gledanja danas

Od emitovanja prve serije RTS-a „Servisna stanica“ zbog čijeg emitovanja su ulice Beograda bile prazne, tokom svih 60 godina serijski program je najgledaniji i nejprepoznatljiviji programski sadržaj kuće. Zbog čega se o TV serijama govori kao fenomenu ovog vremena?

Početkom šezdesetih godina prošlog veka, televizor je bio retkost, a često je bilo organizovano gledanje televizijskog programa na javnim mestima. Serije Radio-televizije Srbije okupljale su i porodicu i komšiluk na zajedničko uživanje.

Teoretičar medija Ana Martinoli kaže da se gledanjem serija može mnogo saznati o društvu u kojem su nastale.

„Možemo da saznamo koji su dominantni stereotipi, koji su osnovni konflikti u društvu, koji su to problemi o kojima se kroz neke druge medijske proizvode možda ne govori na tako kreativan i jasan način, kao što su vesti“, navodi Martinolijeva.

Od nakadašnjeg porodičnog okupljanja i praćenja TV serija, danas sve češće jedna osoba u svom intimnom prostoru gleda po nekoliko epizoda u jednom danu.

Ovaj fenomen maratonskog gledanja serija nazvan je „binge -watching“ (bindž vočing).

„On je simptom savremenog društva u kome smo mi gledaoci, kao medijski potrošači, večno gladni. Stalno nam nedostaje još sadržaja“, objašnjava Ana Martinoli.

Kada se priča o serijama, prvo se pomisli na televiziju. Međutim, sve manje se govori o medijima u klasičnom smislu te reči, a sve više o kanalima, platformama, raznim uređajima koji omogućavaju radost praćenja omiljenih serija.

Martinolijeva kaže da su serije i u 21. veku ostale ono što su bile na početku - nešto što se bira na osnovu afiniteta, vrednosti i ukusa.

„Kada kažemo koja nam je omiljena serija, mi se svrstavamo u neku grupu publike koja deli zajednički interes, zajedničke vrednosti i neki zajednički identitet“, ukazuje Martinolijeva.

Televizijske serije su svedoci vremena, društvenih promena, tehnoloških inovacija i ogledalo kolektivnog indentiteta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара