Srce Sarajeva za Leona Lučeva, „Aga“ najbolji film festivala

Hrvatski film reditelja Nebojše Slijepčevića „Srbenka“ proglašen je za najbolji dokumentarni film 24. Filmskog festivala u Sarajevu, dok je Leon Lučev poneo titulu najboljeg glumca za ulogu koju je ostvario u filmu iz Srbije „Teret“ u režiji Ognjena Glavonića.

Žiri kojem je predsedavala Lina Pasanen, direktorka festivala dokumentranog filma iz Lajpciga, ocenio je da je Slijepčevićev film zaslužio nagradu zbog svog intrigantnog suočavanja s teškim pitanjima iz prošlosti, prenosi televizija N1.

Film Teret u kojem je glumio Leon Lučev, koji je nagrađen Srcem Sarajeva za najboljeg glumca otvara pitanje sučavanja s ratnim zločinima i njihovim posledicama.

„Ovo je bio najteži film i najteža tema kojom sam se bavio. Radilo se o odgovornosti prema ljudima“, rekao je Lučev iskazujući pri tom posebnu zahvalnost reditelju Ognjenu Glavoniću.

Predsednik žirija koji je odlučivao o najboljem igranom filmu, iranski reditelj i dvostruki dobitnik Oskara Ašhar Farhadi, objavio je kako je za najbolji film proglašeno bugarsko ostvarenje Aga, reditelja Milka Lazarova, koji govori o ljubavi dvoje ljudi koji žive u dalekim i nepreglednim ledenim pustinjama, a pri tom gaje istinsku toplinu i ljudskost u međusobnim odnosima.

Za najbolju glumicu Filmskog festivala u Sarajevu proglašena je Mađarica Sofija Žamozi za ulogu u filmu Jedan dan i u kojem glumi 40-godišnjakinju izgubljenu među brojnim porodičnim obavezama.

Za najboljeg reditelja proglašena je Jona Uričaru za rumunski film Limunada.

U kategoriji kratkog filma žiri je za najbolje ostvarenje proglasio film Dah, debitantsko rediteljsko ostvarenje sarajevskog glumca Ermina Brave.

Na ovogodišnjem festivalu, publika je videla rekordnih 266 filmova iz 54 države, a procena organizatora je kako je sve te filmove videlo oko 100.000 gledalaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво