Serija „Koreni“ na festivalu u Vrnjačkoj Banji

Prve dve epizode serije „Koreni“, napisane po antologijskom romanu Dobrice Ćosića a snimljene u produkciji RTS-a, ekskluzivno na otvaranju 42. festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

„Koreni“ su drugi roman Dobrice Ćosića, objavljen 1954. godine. Književna kritika „Korene“ svrstava u poetski psihološki roman, a za njega je pisac dobio i NIN-ovu nagradu.

Radnja romana i serije odigrava se u imaginarnom selu Prerovo, u poslednjim decenijama 19. veka, za vreme kralja Milana, a prati život bogate seoske porodice Katić: Aćima Katića, čoveka tradicionalnog kova i radikala, i njegovih sinova Vukašina i Đorđa.

Budući političar i očeva nada, Vukašin, vraća se sa studija u Parizu i saopštava ocu da se ženi kćerkom liberala Tošića, Aćimovog političkog neprijatelja, i da prelazi u stranku budućeg tasta. Aćim, zagriženi radikalski vođa, ne može to da oprosti sinu, koga se javno odriče i besan poziva meštane na podizanje bune...

Gledaoci će seriju „Koreni“ od oktobra moći da gledaju na RTS-u. 

Radio-televizija Srbije će na festivalu u Vrnjačkoj Banji narednih dana potpisati ugovor o snimanju nastavka serije „Meso“, a na festivalu će biti prikazani i televizijski filmovi rađeni u koprodukciji sa Fakultetom dramskih umetnosti – „Beogradska trilogija“, „Paviljoni“ i „Ne igraj na Engleze“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво