RTS priprema snimanje TV filma „Zašto“

Povodom obeležavanja 20. godišnjice bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije i pogibije 16 radnika, RTS priprema snimanje filma „Zašto“, scenariste Predraga Perišića i reditelja Bojana Vuletića.

U formi igranog televizijskog filma, omnibusa u kojem se prepliću šest priča junaka čije će se životne putanje ukrstiti u noći 23. aprila 1999. godine scenarista i dugogodišnji dramaturg RTS-a Predrag Perišić, dao je umetničko viđenje tragedije nad kojom dve decenije stoji pitanje – Zašto.

„To su ljudi koji žive između očajanja i nade i ono što je jako bitno u ovom scenariju i nadam se ovom filmu, to je da o njihovim sudbinama i njihovim životima odlučuje neko drugi, a ne oni sami. Znači oni su potpuno bespomoćni u kompleksu tih događaja. Ceo film se događa u toku jednog dana i noći kada je bombardovana Televizija“, kaže autor scenarija Predrag Perišić. 

Iako se radi o umetničkoj strukturi u kojoj neće biti korišćen dokumentaristički pristup, film Zašto opisaće nezapamćeni zločin u istoriji ratovanja kada je jedna medijska kuća proglašena za legitimni vojni cilj u čijem je bombardovanju stradalo 16 naših kolega.

„Ono što ću ja sa svojim skromnim iskustvom pokušati da uradim je da ličnim pečatom, modernijim jezikom probam da ispričam tu tragičnu priču čiji je cilj samo jedno, a to je da se ovakav zločin nikad ne zaboravi“, objasnio je reditelj Bojan Vuletić.

Vuletić je jedan od najaktivnijih filmskih autora mlađe generacije poznat po filmovima Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem i Rekvijem za gospođu J koji je ovenčan nagradama na više filmskih festivala (Fest, Sofest...), prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, a ovo ostvarenje bilo je i srpski kandidat za Oskara 2017. godine.

Prema rečima Nebojše Bradića, scenario za TV film Zašto odlikuje inteligencija, prefinjenost i kreativna domišljatost kakvu očekuju naši glegaoci.

„Radi se o kvalitetnom tekstu koji u duhu savremenog doba opisuje veliko iskustvo u kome smo učestvovali“, istakao je Bradić.

U septembru počinju produkcijske pripreme, a zatim i snimanje filma Zašto koji će premijerno biti prikazan na dvadesetogodišnjicu NATO bombardovanja Radio-televizije Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво