Vračarski vremeplov kroz šezdesete

Božidarac vas poziva na prvi segment programa „Vračarski vremeplov kroz šezdesete“, koji će realizovati u naredna tri meseca. Projekat kreće sa kinematografijskim ostvarenjima i podsećanja na 60-te godine.

Jednodnevni bioskop koji je planiran za 4. avgust sa početkom u 19.30 preko puta Kalenić kafane, u parku Vojvode Bojovića, otvoriće kultno ostvarenje te epohe na ovim prostorima, film Ljubav i moda (Avala film), delo koje je bilo prekretnica u razvoju filmske tematike.

Imajući u vidu da se u tom filmu prvi put pojavio Vlastimir Đuza Stojiljković i otpevao pesmu Devojko mala, a koji je živeo na Vračaru, iz pijeteta prema dragom sugrađaninu i poštovanja prema renomiranom glumcu - nakon „Ljubav i mode“, prikazaćemo i poslednje ostvarenje koje je snimio film Bez stepenika.

U svet filma i retrospektivu na tu epohu uvešće nas Marko Novaković, filmski i pozorišni reditelj (RTS) kao i autor filma Bez stepenika.

Cilj kulturološkog projekta Vračarski vremepolov kroz šezdesete godine, koji je pripremio Centar za kulturu „Božidarac“ je pozitivna afirmacija na kulturno i umetničko nasleđe šezdesetih godina kao i otvaranje mogućnosti za rađanje novih ideja i inspiracija iz ovog perioda.

Ohrabreni izuzetnim uspehom svih programskih celina prošlogodišnje kulturološke manifestacije („Beograd voli osamdesete“), ovog leta vas pozivamo da se uz muziku, slike, ples, knjige, priče, izložbe, koncerte, filmove ali i društvenoodgovorne akcije, zajedno podsetimo šezdesetih godina minulog veka.

„Uvereni smo da podsećanje na uzbudljive i značajne događaje i ostvarenja tog doba, atmosferu bezbrižnosti, lakoću bitisanja i svojevrsnu naivnost - nedvosmisleno može svima nama koristiti... Jer su optimizam, polet, podsećanje na značaj i vrednovanje istinskih životnih vrednosti, slavljenje života, vera u budućnost, stabilnost i sigurnost - potrebni i dobrodošli. I ovoga puta smo brižljivo pripremili žanrovski raznovrsne i atraktivne programe, koji će verujemo biti interesantni svim generacijama Vračaraca, Beograđana ali i svim gostima Beograda tokom avgusta, septembra i oktobra 2018“, poručuju iz „Božidarca“.

Programi će se održavati u javnim prostorima i institucijama na teritoriji opštine Vračar: na Cvetnom trgu, Trgu Vojvode Bojovića, u Čuburskom parku i u Galeriji „Božidarac“. Projekat je podržan od strane osnivača ustanove gradske opštine Vračar.

Ulaz je besplatan na sve programske celine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи