Reditelj Bro: „Krtica“ je alegorija Evrope

Danski reditelj Rasmus Kloster Bro, dobitnik nagrade Palićki toranj za najbolju režiju 25. Festivala evropskog filma Palić, rekao je danas na konferenciji za novinare da u svom filmu „Krtica“ predstavlja „alegoriju Evrope“.

Priča filma Krtica odvija se u opasnom radnom okruženju ispod Kopenhagena, grada koji se obično smatra idiličnim prostorom za mnoge koji su u potrazi za boljim životom u Evropi i šire.

Mlada novinarka posećuje metro i u trenutku kada u tunelima budućeg metroa izbija požar, ona biva zarobljena u komori, koja je predviđena za dve osobe, zajedno sa Hrvatom Ivom i Bharanom iz Eritreje. Taj skučen prostor je jedino bezbedno mesto dok bukti požar.

Bro je rekao da je odrastao na filmovima fantastike, da mu je Dejvid Kroneneberg bio veliki heroj, ali i na istočnoevropskoj animaciji, posebno češoj i poljskoj.

Krtica je, kako je objasnio njegov prvi žanr film – prethodno je snimio nekoliko kratkometražnih ostvarenja, i da je zapravo „žanr pronašao njega“.

„U toku je izgradnja velike infrastrukture za metro i želeo sam da istražujem malo taj svet. Ispod zemlje sam pronašao prostoriju koja me je inspirisala na horor film“, objasnio je reditelj.

Strah je, kaže, prisutan u glavnim junacima, ali ono što se dešava zapravo u mislima aktera tiče se koezgistencije.

„To je alegorija Evrope, generalno gledano, taj utisak smanjenja prostora i kako različiti ljudi reaguju na sužavanje prostora“, rekao je reditelj, čiji je kratki film Barvalo iz 2012. osvojio „Srebrno jaje“ na festivalu „Kustendorf“.

Naglašava da nije političar i da se fokusira na konkretne ljude.

„Moja Evropa se svodi na Kopenhagen i moja prva misao kada su počeli da grade metro bila je da ću brže stići do aerodroma. Moja perspektiva Evrope se zasniva na činjenici da mogu da idem gde god hoću. Navikao sam na otvorenu Evropu i voleo bih da tako ostane“, rekao je Bro.

U filmu igraju Kristin Sonderis, Samson Semere Rusom i Krešimir Mikić.

Bro je rekao da je tražio nekog ko bi igrao pravog predstavnika evropske radničke klase i pronašao Mikića.

„Radili smo zajedno, obišli smo pravo gradilište, bili pod zemljom gde mahom rade italijanski radnici i uočili smo sličnposti između italijanskih i hrvatsakih radnika. Bilo je zadovoljstvo raditi sa njim“, naglasio je danski reditelj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи