Palić: Zlatni toranj za „Devojku“, iskrenu, kompleksnu i bez stereotipa!

Glavna nagrada 25. Festivala evropskog filma „Palić“, Zlatni toranj za najbolji film, odlukom međunarodnog žirija dodeljena je belgijsko-holandskom filmu „Devojka“, u režiji Lukasa Donta, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

„Ovaj film je najcelovitije i najmoćnije delo u Glavnom takmičarskom programu, koje ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa“, obrazložio je žiri.

Radio je radio u sastavu: mađarska rediteljka Ildiko Enjedi (predsednik), producent i glumica Ieva Norvilien (Litvanija), glumac Ibrahim Koma (Francuska), reditelj Marinus Gruthof (Holandija) i glumica Nataša Ninković (Srbija).

Palićki toranj za najbolju režiju pripao je Rasmusu Klosteru Brou za film Krtica (Danska).

Žiri, koji je u Glavnom programu pogledao 12 filmova, konstatovao je nesvakidašnje postignuće Rasmusa Klostera Broa na svim poljima: odličan scenario, rad sa glumcima, montaža i vizuelni koncept.

„Reditelj je izabrao dobro poznat, naizgled lak žanr za koji jedino profesionalci znaju koliko je komplikovan“, ocenio je žiri.

Specijalno priznanje dodeljeno je španskom filmu Karmen i Lola rediteljke Aranče Ečevarije za „hrabar prvi film, za iskren, nežan i autentičan prikaz kulture, za rad sa naturščicima, za sigurno vođenje riskantne i komplikovane avanture, za sve glumce, njihovu hrabrost i odličnu glumu“.

Ninkovićeva je rekla da su bili vrlo složni u oceni filmova iz Glavnog programa iako dolaze iz različitih zemalja i različitih profesija.

„Imali smo isto mišljenje, dva filma koja su nam se odmah izdvojila. Jedino o čemu smo dosta pričali je Specijalno priznanje. Tu je dolazio u obzir i francuski film U ratu. Bila sam prilično iznenađena kako isto mislimo o svim filmovima“, istakla je Ninkovićeva.

Ona je podsetila da je na festivalu bilo filmova čija je umetnička vrednost potvrđena na najboljim evropskim festivalima.

„Mi smo se trudili da budemo rasterećeni od njihovog umetničkog puta i rukovodilo smo se svojim doživljajem onoga što gledamo“, dodala je.

Mađarski film Cvetna dolina u režiji Lasla Čuja najbolji je film u drugom takmičarskom programu „Paralele i sudari“, jednoglasna je odluka žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORE), u sastavu: crnogorska filmska teoretičarka i kritičarka prof. dr Maja Bogojević, bugarska filmska kritičarka Pavlina Jeleva i italijanska kritičarka Kjara Spanjoli Gabardi.

Reč je o, kako je navedeno u obrazloženju, „snažnoj filmskoj priči debitantskog igranog ostvarenja koja prikazuje kako savremeni mladi ljudi na marginama traže ljubav i bore se za osnovni opstanak u potpuno otuđenom društvu“.

Bogojevićeva je, nakon što su pogledali 10 filmova u programu „Paralele i sudari“, konstatovala da je evropski film depresivan i težak, kao što je uvek i bio.

„To su filmovi koji osciliraju od totalnog očaja do kafkijanskog apsurda“, ocenila je.

FIPRESCI žiri, koji su činili Masimo Leki (Italija), Nina Sputnitskaja (Rusija) i Tonči Valentić (Hrvatska), najboljim filmom u Glavnom programu proglasio je francusko ostvarenje U ratu Stefana Brizea.

Kritičari su nagradu dodelili „za maestralan i očaravajući način na koji reditelj prenosi društvenu bitku u jedinstven sinematički doživljaj, kao i za neponovljivu glumu Vinsenta Lindona“.

Festival evropskog filma „Palić“, 25. po redu, završava se večeras uručenjem nagrada i projekcijom filma “Bez dodira” Adine Pintilie.

„Sve ono što treba da uradimo za naredni festival odnosi se na infrastrukturu koju moramo da poboljšamo, klimatizacija u sali, zamena sedišta i još neke sitnice kojih uvek ima. Sve drugo znamo i dobro smo navežbali. RTS je mnogo učinio za naš festival“, istakao je za našu televiziju direktor Festivala Radoslav Zelenović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво