Šijan: Filmom se danas bavi šarena grupa ljudi

Reditelj Slobodan Šijan, koji je 2016. godine dobio nagradu „Aleksandar Lifka“, rekao je danas na Paliću da ideja da se to priznanje istovremeno dodeli evropskom i domaćem stvaraocu, daje veći dignitet srpskim autorima nego što inače imaju u svojoj kinematografiji.

„Svedoci smo pada autoriteta samih autora, tako da se danas filmom bavi šarena grupa ljudi, a Festival evropskog filma 'Palić', insistirajući na određenoj ideji filma, uspeva da ima interesantan koncept“, rekao je Šijan na konferenciji za novinare.

Šijan kaže da važi za nekog ko ne voli da priča sa novinarima, ali zapravo, dodaje, novinari ne shvataju koliko su svi projekti neizvesni i da ne može ništa precizno da kaže.

„Kada sam dobio nagradu 'Lifka', pitali su me o novom projektu i ja sam pričao o projektu sa Svetislavom Basarom, sa kojim sam zaista želeo da radim. Međutim, projekat je na tri konkursa odbijen, iz novosadskog fonda je dobio malo sredstava. To govori o neujednačenosti kriterijuma u čitavom sistemu. Bilo bi normalno da ako dobiješ iz jednog fonda, da te drugi pogledaju sa malo više naklonosti. Situacija je takva sa sredstvima da čovek ne može da zna dok se ne zatvori finansijska kalkulacija“, rekao je Šijan.

Priznati reditelj navodi je da ima malo više sreće sa filmom Budi Bog s nama o Bošku Tokinu, za koji je dobio sredstva u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori i očekuje pomoć iz još nekoliko fondova i nada se da će na proleće ili tokom leta uspeti da krene sa snimanjem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи