Goran Marković: Kvalitetne stvari opstaju same po sebi

Reditelj Goran Marković, dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“ 2010. godine za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, rekao je danas da je osnivanje palićkog filmskog festivala 1992. godine video kao utopiju.

„Prva godina festivala na Paliću bila je najgora godina u mom životu. Danas je se sećam kao jezive godine i osnivanje palićkog festivala mi je delovalo kao utopija, kao nešto što neće dugo trajati“, rekao je Marković na konferenciji za novinare.

Festival evropskog filma „Palić“, koji se održava 25. put, opstao je, prema njegovom mišljenju, zbog odličnog koncepta, ljudi koji stoje iza njega i posebnosti grada.

„Bio sam na mnogo festivala, ali ovo ovde je nešto sasvim drugo“, dodao je. Kaže i da na Palić rado dolazi jer tu ima priliku da pogleda filmove koje je nemoguće videti bilo gde drugde.

„Ovde stičem sliku o kinematografiji, koju ne bih mogao da dobijem na drugom mestu.“

Uveren je da kvalitetne stvari opstaju same po sebi.

„Vredni filmovi uvek nađu put do publike. Blokbasteri, koji zgrću pare, brzo se zaboravljaju, samo je pitanje ko trguje i ko zgrće novac. U ovoj državi vlada ekonomski haos, pa je besmisleno da ja analiziram šta je ekonomska logika“, smatra Marković.

Priprema seriju po svom tekstu Delirijum tremens, a reč je o komadu koji tretira problem savremenog čoveka u potrazi za svojim identitetom i koji se sa velikim uspehom igrao u Beogradskom dramskom pozorištu.

„Ako sve bude u redu, trebalo bi da snimamo tokom ove godine, a možda od toga napravimo i film. Slično kao sa Slepim putnikom na brodu ludaka, najavio je reditelj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво