Od večeras serijal podsećanja „60 uzbudljivih godina Televizije“

Uoči 60. rođendana RTS emituje serijal emisija „60 uzbudljivih godina Televizije“. Naša TV lica, ali i oni koji su na televiziji radili od prvih dana vodiće nas kroz šest decenija informativnog i zabavnog programa. Podsetiće nas na najvažnije političke događaje, ali i kako smo se smejali, kojim sportskim uspesima radovali, koju smo muziku slušali. Prva emisija na programu je večeras od 22 časa.

Od prvog „Dobar dan“ prošlo je skoro 60 godina. Tog 23. avgusta 1958. godine na zadatku je bilo oko 150 ljudi i jedna reportažna kola sa ukupno sedam kamera. Od filmske trake do digitalne tehnologije snimljeno je i sačuvano oko 150.000 sati materjala. Zato za 60. rođendan RTS sprema poklon gledaocima – serijal podsećanja.

„U ovih 11 emisija kroz zabavu, sport, humor, serije, filmove, informativni, dečiji, program kulture, Jutarnji i Beogradski program, TV lica i autore, velike događaje i muziku, akcenat je stavljen na zvezdane trenutke u pomenutim oblastima, jer teško je u racionalnom vremenskom okviru rekapitulirati sve programsko bogatstvo RTS-a stvarano tokom 60 godina“, istakla je Sandra Perović, urednica u redakciji filmskog programa RTS-a.

Na putovanje kroz decenije vode nas poznata lica RTS-a. Posao su im olakšali oni koji su stvarali istoriju prve televizije u Srbiji.

„U susret 60 uzbudljivih godina televizije radila sam emisiju TV lica, TV stvaraoci u kojoj su gosti sve same legende televizijskog programa koji su uz malo nostalgije, ali puno anegdota pričali kako je to izgledalo na počecima. I čini mi se da je čitav ovaj serijal zapravo omaž našoj kući i pokazatelj da poštujemo prošlost, cenimo tradiciju i eto na tome formiramo i današnji program koji je, možda baš zbog toga, najgledaniji“, kaže Tanja Peternek Aleksić, autorka emisije Kao sav normalan svet.

Najvažnije političke i društvene događaje prenosila je prvo Radio-televizija Beograd, pa onda Radio-televizija Srbije. Slika je stizala analognim, a onda digitalnim signalom. Da li su se i koliko menjale one druge, važne teme svakodnevnog života?

„Epizoda o kojoj sam ja pomalo brinula, naravno ne jedina i ne sama, jeste epizoda koja sasvim razumljivo ima jedan lep i odgovoran naziv Hronika naših života. Sigurna sam da će to biti jedan dobar podsetnik za sva vremena i nevremena koja su nas pratila za ovih 60 godina. Ne znam kako će ko reagovati. Znam kako je reagovala publika, dok smo emisiju snimali“, priča Rada Đurić, urednica i voditeljka Beogradske hronike.

Prva emisija je večeras od 22 sata na Prvom programu RTS-a. Svake subote i nedelje do rođendana televizije na poklon stiže još jedna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи