Počeo 25. Festival evropskog filma „Palić“

Dramski pisac i akademik Dušan Kovačević otvorio je na Letnjoj pozornici na Paliću 25. Festival evropskog filma primivši tom prilikom, kao novi predsednik Saveta festivala, akt o njegovom osnivanju iz ruku dosadašnje predsednice Mire Banjac.

Kovačević je rekao da je izuzetna čast što je primio tu obavezu od svoje drage glumice i prijateljice kojoj je uručio prvi srebrenjak povodom jubileja Palićkog festivala.

Ocenio je da Festival evropskog filma „Palić“ iz godine u godinu postaje sve uspešniji, veći i popularniji i naglasio da se nada da će uspešno naslediti Miru, „koja mu je već otkrila neke tajne“.

Mira Banjac je zahvalila dragoj, vaspitanoj i miloj publici, ljubiteljima umetnosti i poželela novom predsedniku Saveta sreću i vetar u leđa, naglasivši da je reč o čoveku koji je odavno zadužio i filmsku i pozorišnu umetnost i koji će sada biti kičma Palićkog festivala.

Publiku, koja je ispunila Letnju pozornicu, pozdravio je i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović koji je rekao da će se truditi i boriti da očuvaju dugu i lepu tradiciju Palićkog festivala i obećao da će pokrajinska vlada u buduće više pomagati manifestaciju koja to zaslužuje.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban poželeo je dobrodošlicu u grad Danila Kiša, Stevana Raičkovića, Aleksandra Lifke, Dežea Kostolanjija, gde se različite religije, nacije i kulture prepliću i u kome kultura ima samo jedan jezik, jezik magije.

Laban je istakao da Festival evropskog filma već 25 godina predstavlja jednu od ključnih tačaka u promociji Subotice i Vojvodine, plakat uspeha koji čini Suboticu vidljivijom u svetu i kao posebnu vrednost treba ga negovati i poštovati.

Rekao je da je Palićki festival institucija koja povezuje najbolje iz Srbije sa najuspešnijim iz Evrope, podsetivši na velika imena koja su prethodne dve decenije prošetala Palićem.

Na otvaranju je prikazan kolaž fotografija iz festivalskog albuma, predstavljen je internacionalni žiri koji će u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, kao i FEDEORA žiri i FIPRESCI žiri.

Selektori Nenad Dukić i Miroslav Mogorović dočekali su na Letnjoj pozornici nemačkog reditelja Volframa Fišera čiji film Styx otvara Glavni takmičarski program.

Dukić je rekao da ove godine filmski autori u većoj meri osećaju potrebu da govore o gorućim problemima Evrope i sveta – od socijalne krize do krize liberalnog kapitalizma, a jedna od dominantnih tema je i migrantska kriza o kojoj govori i Fišerov film.

Na otvaranju je prikazan film Srećan kao Lazaro Alis Ročvočer, a do 20. jula publika će imati priliku da pogleda više od 100 ostvarenja u 12 selekcija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи