Počeli Dani ruskog filma u Srbiji

Projekcijom filma „Trener“, u režiji popularnog ruskog glumca Danile Kozlovskog, u Jugoslovenskoj kinoteci sinoć je počela manifestacija Dani ruskog filma u Srbiji, u okviru koje će do 7. jula u Beogradu i Nišu biti prikazano osam savremenih ostvarenja.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je na otvaranju da je Kinoteka dom filma i hram kulture u kojem je ruski klasični film vrlo često na programu i istakao da je zadovoljan što će u narednim danima pružiti publici priliku da pogleda i neka od najnovijih ostvarenja ruske kinematografije.

Ceo program je, prema rečima Pantelića, premijeran osim filma Dovlatov Alekseja Germana mlađeg, sa Milanom Marićem u glavnoj ulozi, koji je prikazan na ovogodišnjem Festu.

„Važno nam je što je u filmu igrao Milan Marić, raduje nas uspeh Miloša Bikovića, koji je srpska i ruska filmska zvezda i koji je igrao sa Kozlovskim u ostvarenju Bezdušni 2, a večeras prikazujemo film koji je Kozlovski režirao“, rekao je direktor Kinoteke i umetnički direktor Festa.

Pantelić je istakao da je ruska kinematografija jedna od vodećih u svetu kada je u pitanju nova generacija reditelja, visoki produkcioni standardi, ali i u oblasti restauracije klasika.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji je već pogledao film Trener, rekao je da ga je privuklo tom ostvarenju to što glavni junak pokazuje volju za pobedom.

„Naši narodi su preživeli dosta toga, bilo je teško, a ovo je film o čoveku koji je želeo pobedu, trudio se i pobedio“, istakao je Čepurin zahvalivši organizatorima manifestacije, direktoru Kinoteke i Beograđanima na stalnoj pažnji koju poklanjaju ruskoj umetnosti i kinematografiji.

Ambasador Čepurin rekao je i da je kriza sovjetskog filma završena i da je došla nova generacija autora, te da se nada da će oni podići modernu rusku kinematografiju na svetski nivo.

Otvaranju revije filmova prisustvovali su i ruski glumci Evgenije Stičkin, Ana Čurina, Irina Zaharova i Roman Kurcjin.

Izvršni producent Dana ruskog filma u Srbiji Aleksej Govoruhin, na konferenciji za novinare uoči smotre, rekao je da su izabrana ostvarenja različitih žanrova kako bi se srpska publika što bolje upoznala sa ruskom kinematografijom koja je u usponu, o čemu svedoči i činjenica da su ruski filmovi na blagajnama zaradili 12 milijardi rubalja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се