RTS-ov film „Slepi putnik na brodu ludaka“ na TV festivalu u Šangaju

Na Internacionalnom filmskom i televizijskom festivalu, koji se po 24. put održava u Šangaju, u trci za prestižnu nagradu „Magnolija“ učestvuje i RTS-ov film „Slepi putnik na brodu ludaka“.

Film Gorana Markovića, nastao u produkciji Dramskog i domaćeg serijskog programa Radio-televizije Srbije, višestruko nagrađivani projekat RTS-a, imaće svoju azijsku premijeru na jednom od najvećih filmskih festivala u tom delu sveta.

Ove godine pristiglo je više od 800 radova iz Kine i inostranstva, koji će se takmičiti u četiri kategorije, uključujući TV drame, dokumentarce, animacije i TV programe.

Na Forumu, posvećenom kineskim serijama, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić, predstaviće dramski i serijski program naše kuće.

„Mislim da je učešće Slepog putnika na brodu ludaka dosta značajno, ne samo za mene kao reditelja, nego i za kuću, zato što je to najveći azijski festival televizijskog stvaralaštva. Kinesko tržište je ogromno. Svaki film i svaka televizijska serija koja nađe put tamo, predstavlja ogroman ekonomski, društveni i kulturni uspeh“, rekao je reditelj Goran Marković.

Nebojša Bradić naglašava da je Šangajski festival najznačajnija platforma u medijskoj industriji Azije i prilika je da, pored učešća u takmičenju za nagradu „Magnolija“ našeg filma, predstavimo i ono što je bogat serijski program Radio-televizije Srbije.  

Tokom festivala održava se i Market, a na štandu RTS-a biće predstavljen bogat i raznovrstan serijski program.

Tema filma Slepi putnik na brodu ludaka je poslednji period života znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića, u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1916. godine.

Film u sebi nosi depresivnu sliku Beograda pod okupacijom, u kojoj, na tragikomičan način životi lekara, osoblja, pacijenata u ludnici, grade metaforu o životu „na slobodi i slobodnoj teritoriji“.

Pored Igora Đorđevića u ulozi Petra Kočića, igraju i Aleksandar Đurica, Tihomir Stanić, Maša Dakić, Andrijana Oliverić, Srđan Timarov, Jelena Đokić, Goran Šušljik...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи