Završen 3. festival „Dok'n'ritam“, pobednicima uručene nagrade

Muzički dokumentarci „Zarobljeno vreme“, „Moj svet je naopačke“ i „Pobednici su dosadni“ odneli su nagrade na trećem „Dok'n'Ritam“ festivalu održanom u Domu kulture „Studentski grad“.

Članovi žirija bili su Morana Komljenović, rediteljka iz Rijeke, Maja Cvetković iz grupe „I plej“ i Dejan Dabić, filmski kritičar, urednik filmskog programa Kulturnog centra „Niš“, selektor festivala Filmski susreti u Nišu.

Nagradu publike na ovogodišnjem festival „Dok'n'ritam“ dobio je film Pobednici su dosadni rediteljke Olivere Miletić, film o Žikici Simiću, radio-voditelju, autoru kultnih emisija Tajanstveni voz i Dole na uglu.

Nagradu publike uručili su Novka Pandžić i Boban Nikolić iz banke „Sosijete ženeral Srbija“ koja je ovaj festival smatrala važnim kulturnim događajem na mapi Beograda i donirala novčani iznos nagrade.

Nagradu za najbolji film domaće takmičarske selekcije dobio je film Zarobljeno vreme, Milana Nikodijevića, koji finim balansom između subjektivnog odnosa i objektivnih pokazatelja gradi priču o muzici i kulturi zemlje koja više ne postoji.

Gotovo prustovskom metaforom koju sugeriše naslov, film je ponudio čitavu paletu kvalitetnih sagovornika koji o sceni u nekadašnjoj SFRJ govore sa relevantne vremenske distance, stoji u obrazloženju žirija.

Žiri je odlučio da dodeli i jednu specijalnu nagradu u domaćem takmičarskom programu ceneći društvenu važnost projekta regionalne dečje filharmonije, i to filmu „Nedovršena simfonija, Olivere Miloš Todorović.

Nagradu za najbolji film u međunarodnoj selekciji žiri je dodelio filmu „Moj svet je naopačke, Petre Seliškar. Ovaj film svoje polazište nalazi u legendarnom slovenačkom multimedijalom umetniku Frane Milčinskom-Ježeku, ali s lakoćom transcendira vreme i prostor te nas uranja u nadrealnu konstrukciju jedne nove umetničke stvarnosti.

Film osvaja nesvakidašnjom vizuelnošću i atmosferom te razigranom i izuzetno kreativnom upotrebom arhive i muzike.

I u međunarodnom programu žiri se odlučio da dodeli jedno specijalno priznanje koje se odnosi na još jednog svestranog umetnika iz Slovenije, muzičara Roberta Pešuta, poznatijeg kao Manjifiko.

U filmu Charlatan Magnifique Maje Pavlin, dat je nepretenciozni portret čoveka čije su najbolje pesme veće zvezde od njega samog. Pavlinova na duhovit i pametan način iscrtava svet koji stoji iza same muzičke industrije, onog što je vidljivo i uvodi gledaoce iza kulisa, u proces stvaranja, života i stvaralačke igre.

Nagrade festivala sastoje se od skulptura i novčanih iznosa koje su obezbedili Filmski centar Srbije i banke „Sosijete ženeral Srbija“.

Originalna skulptura koja predstavlja nagradu delo je vajara Vitolda Košira, a replike koje su dobili autori napravio je vajar Nikša Suzić.

Svečano zatvaranje obeležio je koncert Sane Garić, kao i projekcija filma Svedok jednog vremena, dokumentarni film Igora M. Toholja o 60 godina dugoj istoriji Dvorane Doma sindikata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи