Ašgar Farhadi na čelu žirija Filmskog festivala u Sarajevu

Jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice, dvostruki dobitnik Oskara Ašgar Farhadi, iranski reditelj i scenarista, predsedavaće žiriju Takmičarskog programa – igrani film, 24. Filmskog festivala u Sarajevu, koji će se održati od 10. do 17. avgusta.

Publika Filmskog festivala u Sarajevu će u okviru programa „Open er“ imati priliku da pogleda Farhadijev najnoviji film Everybody knows (2018) sa Penelope Kruz i Havijerom Bardemom u glavnim ulogama, koji je otvorio ovogodišnji 71. Kanski filmski festival.

Ašgar Farhadi je rođen 1972. Njegov prvi igrani film Ples u prašini (2002) osvojio je nagrade za najboljeg glumca na 25. Moskovskom međunarodnom festivalu i nagradu za najbolji film Udruženja filmskih kritičara Rusije, kao i nagradu za najbolji scenario i režiju na 48. Azijskom filmskom festivalu.

Usledili su filmovi Prelep grad (2003), Sreda vatrometa (2005) i Sve o Eli (2007), koji je istovremeno premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu i Filmskom festivalu „Fajr“ u Teheranu te osvojio Srebrnog medveda za najboljeg reditelja u Berlinu i „Kristal simorg“ za najbolju režiju u Fajru.

Ostvarenje Razvod: Nader i Simin nagrađeno je Zlatnim medvedom za najbolji film, a glumica Lejla Hatami i glumac Pejman Moadi osvojili su Srebrnog medveda.

Bio je to samo početak dugačke liste od 70 međunarodnih nagrada, među kojima su Zlatni globus za najbolji strani film, Cezar za najbolji strani film i konačno Oskar za najbolji film na stranom jeziku.

Razvod je postao jedan od najuspešnijih filmova na stranom jeziku u SAD, a iste godine magazin Tajm je Ašgara Farhadija uvrstio među 100 najuticajnijih ljudi na svetu.

Dok se film Razvod prikazivao na različitim festivalima, Farhadi se sa porodicom preselio u Pariz da bi počeo da radi na scenariju filma Prošlost, koji je bio njegov prvi film na stranom jeziku.

Film je prikazan 2013. na Kanskom filmskom festivalu gde je nagrađena glumica Berenis Bežo, a Farhadi se vratio u Iran 2015. da snima film Trgovac, koji je na istom festivalu osvojio nagrade za scenario i najboljeg glumca (Sahab Hoseini) i Oskara za najbolji film na stranom jeziku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи