FCS povodom ostavke Žarka Dragojevića

Povodom informacija i navoda koji su objavljeni u pojedinim medijima, a u vezi sa ostavkom gospodina Žarka Dragojevića na mesto predsednika i člana konkursne komisije na javnom konkursu u kategoriji: „Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom“, oglasio se i Filmski centar Srbije.

Saopštenje Filmskog centra Srbije prenosimo u celosti:

„Pre svega, Filmski centar Srbije osuđuje napade i pokušaj predstavljanja resornog ministra Vladana Vukosavljevića i Filmskog centra Srbije kao subjekata koji onemogućavaju da se obezbede finansijska sredstva za film koji govori o stradanjima srpske dece tokom Drugog svetskog rata u ustaškim logorima.

Zanemaruje se (namerno ili nehatno) činjenica da je za vreme mandata ministra Vukosavljevića i sadašnjeg rukovodstva Filmskog centra Srbije, u 2017. godini, prvi put u istoriji Filmskog centra Srbije, raspisan poseban konkurs na kome pravo učestvovanja imaju isključivo projekti u kojima se obrađuje događaj od nacionalnog istorijskog značaja, koji se bavi životom ili stvaralaštvom osoba značajnih za nacionalnu istoriju, ili projekti koji na kreativan način tretiraju očuvanje nacionalnog kulturnog identiteta.

S druge strane, zanemaruju se i pravila konkursa (namerno ili nehatno) prema kojima donošenje predloga o tome koji projekti treba da budu podržani predstavlja isključivu nadležnost konkursne komisije, koju obrazuje Upravni odbor Filmskog centra Srbije, i to na predlog direktora Filmskog centra Srbije.

Upravni odbor FCS usvaja ili odbija takav predlog konkursne komisije, a resorno ministarstvo predstavlja drugostepeni organ, čija je nadležnost ograničena na odlučivanje o osnovanosti eventualnih žalbi na donetu odluku Upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

U konkretnom slučaju konkursna komisija nije podnela predlog Upravnom odboru FCS o tome koji projekti treba da budu podržani, pa izjave gospodina Žarka Dragojevića da pojedini projekti neće biti podržani nemaju svoje utemeljenje. Iz tog razloga, ostavku gospodina Žarka Dragojevića i iznošenje takvih navoda u javnost razumemo kao vrstu pritiska na rad konkursne komisije i Filmski centar Srbije.

No i pored toga, FCS preduzeće sve potrebne radnje kako bi se predmetni konkurs sproveo, poštujući pravila konkursa predviđena samim tekstom konkursa i odredbama Zakona o kinematografiji.

Na kraju, FCS žali za postupkom gospodina Žarka Dragojevića i napominje da se u dosadašnjoj istoriji Filmskog centra Srbije nije desilo da član konkursne komisije podnese ostavku u završnoj fazi konkursa i da, o razlozima ostavke, FCS i preostale članove konkursne komisije, koji su mu poklonili poverenje izabravši ga za predsednika konkursne komisije, obavesti putem sredstava javnog informisanja, kao i da odbije izvršenje obaveza preuzetih ugovorom zaključenim sa FCS u vezi sa vršenjem poslova člana konkursne komisije.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво