Kanski pobednik ekskluzivno za RTS

Japanski reditelj Hirokazu Kore-Eda dobitnik je Zlatne palme na 71. Kanskom festivalu za film „Kradljivci“. Savremeni prvak japanske kinematografije koji društveno provokativnim pričama osvaja kritiku i publiku, ekskluzivno je govorio za RTS.

Posle 21 godine od pobede Šoheija Imamure u Kanu, Zlatna palma ponovo odlazi u Japan. Peto učešće Hirokazua Kore-Ede u takmičarskom programu, donelo mu je zasluženi trijumf jer njegov film je u nizu ovogodišnjih društveno angažovanih savremenih priča jednostavno izvanredan, što je potvrdila i predsednica žirija Kejt Blančet.

Kao i u prethodnim delima reditelj se i u Kradljivcima bavi problemima samoće, ranjenog detinjstva, neodgovornim roditeljima.

Stiče se utisak da ste opsednuti razorenim porodicama koje po svaku cenu pokušavate da održite na okupu.

„Kada je porodica razorena, počneš da primećuješ neke stvari o njoj. Kad je moja majka otišla, nedostajao je stub porodice, pa sam počeo svašta da primećujem. Neko drugi je morao da preuzme tu ulogu kako bi odgajio sledeću generaciju. Sve te stvari isplivaju na površinu tek kada fali član porodice. Zato težim takvim pričama.“

Opus Hirokazua Kore-Ede nalikuje sofisticiranoj telenoveli porodičnih peripetija. Iako naizgled hladni, njegovi filmovi su topli i nežni, baš kao i Kradljivci sa kojima je osvojio Kan.

Ko su „kradljivci“, junaci vašeg filma, i šta im je zajedničko?

„Oni su članovi porodice koja nije biološka. Lik majke u filmu kaže da deca nisu napuštena već pronađena. Svi su oni isključeni iz društva, iz porodica koje vezuje krvno srodstvo. To im je zajedničko. Zanimljivo je da se ta novonastala atipična porodica nije sastavila iz ljubavi na početku, ali je vremenom postignuta harmonija koju nisu imali u svojim biološkim porodicama.“

„Zajednička nam je strast prema filmu, ovde smo da proslavimo sedmu umetnost“, rekao je kultni reditelj Martin Skorseze kada je sa Kejt Blančet otvorio vrata 71. Kanskog festivala.

Tako je i bilo jer je sa efemerne zabave i zvezdane euforije, akcenat bio tamo gde mu je i mesto. U mirnoj atmosferi na filmskom platnu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи