Dodelom nagrada završen 11. „Beldoks“

Dodelom nagrada i projekcijom filma „Okupirani bioskop“, u Kombank dvorani završen je 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“.

Žiri u sastavu: reditelj Stefan Malešević, urednik „Dok Lisboa“ Agnes Vajldstajn i osnivač „Zagreb Doksa“ Nenad Puhovski, najboljim filmom u „Srpskom takmičarskom programu“ proglasio je dokumentarac 4 godine u 10 minuta Mladena Kovačevića zbog „lepote i jednostavnosti kinematografskog pokreta u predstavljenim kadrovima ispunjenim poštovanjem prema veličanstvenoj prirodi koju prikazuje“.

Žiri je nagradio Kovačevića za, kako su naveli u obrazloženju, „dirljivu i poetičnu priču koju prikazuje, od proslave ljudske istrajnosti do zapanjujućih rezultata u postizanju krajnjeg cilja“.

Nagrada za najbolju kameru u okviru istog programa otišla je u ruke Koste Glušice za film Poslednja avantura Kaktus Bate Đorđa Markovića za „preciznu istragu intrigantne priče i živopisan pristup animaciji“.

U kategoriji najbolja montaža nagrađeni su Tomas Ernst, Ana Lagator i Nataša Pantić za film Kada dođu svinje Biljane Tutorov, koji prema oceni žirija predstavlja „nežni portret žene koja se na snažan i veseo način nosi sa istorijom svoje zemlje i koju prenosi na svoje unuke na šaljiv način“.

Žiri Međunarodnog takmičarskog programa u sastavu: Jasmin Bašić (Ženevska filmska komisija), Nikolas Feodorov (selektor festivala FIDMarselle) i Čarna Manojlović (Akademija umetnosti Beograd) nagradio je dva filma - Meteori reditelja Gurkana Kelteka (Turska/Holandija) i Boli Bana Simona Giljarda (Belgija/Francuska).

U obrazloženju je istaknuto da Meteori predstavljaju „poetično crno-belo vizuelno putovanje o ratnom stanju unutar grada, unutar uma i prirode“, a autor, mudro i istrajno uokvirujući drevne simbole, kombinujući ih sa političkim izjavama, oblikuje ritmički koherentne, precizne i otvorene prostore, preplićući mikro i makro kosmos.

U dokumentarcu Boli Bana, kako je primetio žiri, „impresivni vizuelni aspekti omogućavaju gledaocu da razmišlja o vezama i razlikama između 'njihovih' i 'naših' vrednosti, vremena i razumevanja sveta“.

Beogradski srednjoškolci Drago Milovanović, Relja Popović i Nemanja Joković najboljim dokumentarnim filmom u okviru selekcije „Beldoks Tin“ proglasili su "Outga Girls" u režiji Tereze Traore Dalberg koja uspeva da prikazivanjem svakodnevnice približi gledaocima celokupnu socijalnu i političku situaciju u Burkini Faso.

Posebna nagrada direktora festivala „Beldoks“ dodeljena je filmu Okupirani bioskop Senke Domanović za „vanredno uspešan sinematografski narativni izraz u potrazi za uređenim društvom i napretkom srpske kinematografije“.

Tokom osam dana na "Beldoksu" je prikazano 98 filmova, podeljenih u 14 programskih celina u 11 bioskopskih dvorana.

Među skoro 130 gostiju, Beogradom su prošetali kultni američki reditelj Ejbel Ferara, ovogodišnja pobednica „Berlinala“ Rut Bekerman, jedan od najznačanijih reditelja današnjice Ulrih Zajdl i drugi, a publika je imala priliku da pristutvuje njihovim masterklasovima, razgovora sa autorima posle projekcija i pogleda premijerno filmove koje su selektori Marko Grba i Igor Stanojević izabrali.

Filmski centar Srbije obezbedio je nagrade za najbolje filmove na festivalu, kao i 2.000 evra za podršku pobedniku konkursa "Beldoks in Progres", za domaći film u fazi razvoja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво