„Teret“ pred kanskom publikom

Filmski centar Srbije i ove godine u Kanu promoviše novu srpsku kinematografiju na Paviljonu jugoistočne Evrope. Među filmovima je koprodukcioni projekat "Teret", srpskog reditelja Ognjena Glavonića, koji je svetsku premijeru imao u paralelnom takmicarskom programu tog festivala pod nazivom „15 dana autora", koji je pre pola veka pokrenuo Žan Lik Godar.

Domaćoj i svetskoj javnosti mladi srpski reditelj Ognjen Glavonić poznat je po kratkim filmovima nagrađivanim na svetskim festivalima, dokumuntarcima „Živan pravi pank festival i dubina dva" koji je prikazan na 66. Berlinalu.

Njegov debitantski igrani film „Teret" je antiratna drama zasnovana na istinitom događaju tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. i NATO bombardovanja Srbije. U fokusu je intimma ljudska drama na temu odnosa očeva i sinova kroz tri generacije sa referencama na partizansko nasleđe i Drugi svetski rat.

"Nisam imao nameru da koristim film kao neku platformu za držanje nekih moralnih lekcija, platformu sa koje ću sa neke visine distribuirati istine, neke moje stavove, neke moje teze, želja mi je bila samo da kroz taj put jednog čoveka to bude i njegov metafizički put u kome on otkriva neke istine o sebi. Ta potraga za istininom mi je bila imperativ", kaže Ognjen Glavonić.

Radnja filma dešava se u toku jednog dana i prati intimnu dramu glavnog junaka u tumačenju hrvatskog glumca Leona Lučeva, opreterećenog teretom žrtava koje donosi rat.

"Jednostavno pokušavam naći tog čoveka i biti taj čovek i pustiti njega da vodi svoju priču. Lakše mi je kada nema teksta i ne moram učiti napamet", ističe Leon Lučev.

S obzirom da je film „Teret" koji je poetski rađen u maniru jugoslovenskog crnog talasa od prizora svadbi do industrijskih gradova Glavonićev prvi igrani film, stekao je pravo da se takmiči za zvaničnu Kansku nagradu „Zlatna kamera" koja se dodeljuje najboljem debitantu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи