„Srbenka“ Nebojše Slijepčevića proglašena dokumentarcem godine u Kanu

Novi film Nebojše Slijepčevića „Srbenka“ proglašen je dokumentarcem godine u Kanu, a o dobitniku je odlučivao žiri sastavljen od članova sedam prestižnih filmskih festivala Evrope koji su okupljeni u dokumentarnu alijansu.

Članovi žirija su se složili da je reč o vrlo važnoj ali istovremeno univerzalnoj priči o ličnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme, te o pokušaju izražavanja tog osećanja kroz ograničen, a opet moćan umetnički doživljaj.

Srbenka, inače, prati pripreme i probe za predstavu „Aleksandra Zec“ Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke.

Pozorišne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a 12-godišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.

Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno posmatra uticaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno dece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj u godinama nakon završetka oružanih sukoba u Hrvatskoj.

Za nagradu „Dok alijanse“ Srbenka je nominovana kao kandidat filmskog festivala „Visions du rel“ na kojem je taj film dobio i posebno priznanje žirija.

Svoju hrvatsku premijeru imaće na Filmskom festivalu u Motovunu u julu, a nakon leta odlazi u redovnu bioskopsku distribuciju.

Film je nastao u produkciji „Restarta“, a nastanak su podržali Hrvatski audio-vizuelni centar, Gradovi Rijeka i Zagreb, te „Kreativna Europa“, potprogram MEDIA.

Inicijativa „Dok alijanse“ (Doc Alliance) posvećena je promociji i razvoju dokumentaristike, a rezultat je partnerstva sedam evropskih festivala dokumentarnog filma: „CPH:DOX“ (Danska), „Doklišboa“ (Portugal), „Doks agenst greviti FF“ (Poljska), „DOK Lajpcig“ (Nemačka), „FID Marselj“ (Francuska), „Jihlava IDFF“ (Češka) i „Vižons du rel“ (Švajcarska).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво