U Ripnju se „bije Kolubarska bitka“

Pucalo se danas na Avali, bilo je eksplozija i dima – domaća serija i film, pod radnim nazivom „Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“, ovih dana snimaju se u Ripnju.

Prasak i dim iznad Ripnja. Bije se Kolubarska bitka, a Kralj Petar upravo je stigao u pešadijski puk kako bi vojsci podigao moral. Samo u toj jednoj sceni učestvovaće 200 statista, biće isto toliko pušaka, mitraljeza i specijalno napravljene replike topova.

Snimanje specijalnih efekata izuzetno je skupo i zahtevno. Polje gde se održava bitka danima je pripremano. Paljena je trava i rastinje da bi se dočaralo zgarište, bageri su kopali rovove i rupe u koje se postavljaju takozvana pirotehnička zvona.

Producent i glavni glumac Lazar Ristovski pripremao se za snimanje ovog filma punih sedam godina. Mnogi kažu da neverovatno liči na Kralja Petra.

„Ne samo maska koja je karakteristična za kralja Petra, nego sam radio i na toj duhovnosti koju je kralj Petar sa sobom nosio. Ima jedan kuriozitet koji je bitan, za neke možda nije, da se majka kralja Petra zvala kao i moja majka – Persida. Dakle, jedno staro srpsko ime, rekao je Ristovski za RTS. 

Posle Kolubarske, snimaće se i bitka na Ceru, čuveni Gvozdeni puk i Živojin Mišić.

Snimanje na ovoj lokaciji u Ripnju trajaće četiri dana. Paralelno sa filmom snima se i serija koja će imati 10 epizoda i biće emitovana na RTS-u.