Diković prisustvovao snimanju filma o kralju Petru Prvom

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković prisustvovao je danas u Ripnju snimanju filma i serije „Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“, projektu produkcijske kuće glumca Lazara Ristovskog „Zilion film“, čiju je realizaciju podržala Vlada Srbije, a finansira Radio-televizija Srbije.

Диковић присуствовао снимању филма о краљу Петру Првом Диковић присуствовао снимању филма о краљу Петру Првом

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pomogli su realizaciju projekta angažovanjem oko 200 vojnika, pripadnika Kopnene vojske, za snimanje masovnih scena Kolubarske i Cerske bitke.

Takođe su obezbedili mehanizaciju, vozila, vojničke rekvizite i neophodnu opremu za logističku podršku projektu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Diković je autorima i učesnicima poručio da ne štede sebe, jer takvim filmom na svojevrstan način postaju deo istorije Srbije za koju je ovaj projekat veoma važan.

„Svet treba da vidi šta se događalo pre 100 godina, a to su samo dve generacije iza nas i neophodno je da im pošaljemo pravu sliku o nama“, poručio im je Diković.

Dodao je da je reč o događima od 1906. do 1918. godine, te da je u to vreme, srpskog vojnika i seljaka krasila velika humanost, i iznad svega, veliko junaštvo koje je izviralo iz ljubavi prema Srbiji.

Glumac Lazar Ristovski, koji u filmu i seriji tumači lik kralja Petra, rekao je da bez podrške Vojske Srbije ne bi bilo moguće uspešno realizovati projekat, te da RTS finansira taj veliki projekat u slavu Srbije, a da ekipa okupljena za rad na tom projektu pokušava da to sprovede „zaista u slavu Srbije“.

„Mi to zaista i pokušavamo da uradimo, pa ne smemo da pogrešimo ni u čemu, jer ti događaji su u emotivnom pamćenju srpskog naroda i neophodno je da u svemu budemo tačni i istiniti i da napravimo stvar koja će da ostane zauvek zapamćena“, rekao je Ristovski.

Diković se nakon obilaska članova ekipe i glavnih glumaca, fotografisao sa vojnicima u autentičnoj srpskoj uniformi tog vremena, a nakon toga obišao režiju i prisustvovao snimanju jedne od scena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво