Šijan: „Maratonci“ su u Jugoslaviji bili samo komedija

Moj film je u Jugoslaviji prihvaćen kao apsolutna komedija i tek kad je prikazan na svetskim festivalima, tamošnji kritičari su prepoznavali u njemu ozbiljnu političku kritiku društva, rekao je „Tanjugu“ Slobodan Šijan, reditelj filma „Maratonci trče počasni krug“, čija je digitalizovana verzija prikazana u Jugoslovenskoj kinoteci.

Šijan je naglasio da niko iz ekipe nije bio svestan da stvaraju remek-delo.

„Nikada ne možete da znate kada snimate film da li će on postati remek-delo. Zajedno sa glumcima sam se trudio da napravim nešto dobro i ispostavilo se da je to postao omiljeni film različitim generacijama“, rekao je Šijan.

Premijeri kultnog ostvarenja prisustvovali su, između ostalog, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i generalni direktor kompanije „Vip“ Dejan Turk.

Zahvaljujući projektu „Vip kinoteka“, ovo je sada već četvrti film koji je digitalno restauriran.

Maratonci dobijaju svoj novi život, kako i zaslužuju“, rekao je Pantelić i dodao da je malo reći da je ovakav projekat izuzetno značajan poduhvat za kulturu i budućnost.

Proces digitalne restauracije je dug i zahteva posao i predstavlja najbolji način da se nacionalna filmska baština sačuva.

Turk je istakao da su Maratonci njegov omiljeni film.

„Verujem da je film Slobodana Šijana i dalje veoma popularan u svim državama nastalim na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Tek sada, kada sam ponovo pogledao film, sam shvatio koliko je on zapravo jedna ozbiljna politička kritika društva u kojem su svi zajedno živeli“, rekao je Turk i najavio da će sledeća dva ostvarenja, koja će u okviru projekta „Vip kinoteka“ biti digitalno restaurirana biti Lepota poroka Živka Nikolića i Varljivo leto '68 Gorana Paskaljevića.

Maratonci trče počasni krug je remek-delo jugoslovenske kinematografije i prvi put je prikazano 1982. godine u produkciji „Centar filma“.

Jelisaveta Seka Sablić je za ulogu Kristine osvojila Zlatnu arenu u Puli, a pored nje je ostala dobro upamćena glumačka ekipa koja je tumačila porodicu Topalović i njihove poznanike, koju čine Bogdan Diklić, Danilo Bata Stojković, Mija Aleksić, Milivoje Mića Tomić, Bora Todorović, Zoran Radmilović...

Film je osvojio mnogobrojna priznanja kao što su specijalna nagrada žirija u Montrealu, Nagrada za film u Briselu i prva nagrada za scenario u Marseju.

Specijalne projekcije filma za beogradsku publiku biće organizovane 24. aprila u terminima od 18 i 20.30 časova u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи