Drugi Gran-pri za dokumentarac „Isti“

Dokumentarni film „Isti“ Dejana Petrovića osvojio je Gran-pri za najbolji kratkometražni dokumentarni film na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma Ismailia, u Egiptu.

Festival je održan od 11. do 17. aprila u Ismailiji, nedaleko od Kaira, u organizaciji Nacionalnog filmskog centra Egipta, a uz podršku Ministarstva kulture Egipta, a svečanom zatvaranju prisustvovao je i ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović.

Pored filma Isti, u kategoriji kratkog dokumentarnog filma prikazano je još 12 dokumentaraca iz Irana, Danske, SAD, Poljske, Španije, Turske, Francuske, Sirije, Egipta, Indije i Japana.

„Informacija da smo, dve nedelje nakon dobijanja Gran-prija na 65. Martovskom festivalu, osvojili još jedan Gran-pri na jednom od značajnijih festivala dokumentarnog filma u ovom delu sveta, potvrda je da film komunicira ne samo sa domaćom, već i publikom van Srbije“, izjavio je Petrović.

Isti je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema.

Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija film je snimljen u kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

U autorskom delu ekipe, pored Dejana Petrovića su i Dragan Vildović (direktor fotografije), Aleksandar Popović (montažer), Nikola Cvijanović (snimatelj i dizajner zvuka), Vojin Ristivojević (kompozitor).

Iza ostvarenja stoji producentska kuća „Nezavisni filmski centar Filmart“, a koproducent je „Sinamon films“.

broj komentara 0 pošalji komentar