Restaurirani „Maratonci“ ponovo na velikom platnu

Da ponovo radi bioskop kada je reč o kultnom srpskom filmu „Maratonci trče počasni krug“ potvrdiće premijera restaurirane verzije ostvarenja u okviru programa „VIP Kinoteka“. Jedna od zvezda filma autorskog tandema Šijan-Kovačević, Jelisaveta Seka Sablić, tim povodom govorila je za RTS.

Stari Maratonci u novom ruhu, u visokom kvalitetu slike i tona, kako i dolikuje briljantnoj crnohumornoj komediji za sva vremena snimljenoj 1982. u produkciji „Centar filma“. Ovo je četvrtri u nizu obnovljenih ostvarenja u ambicioznom poduhvatu Jugoslovenske kinoteke.

„Vidim da je tu selekcija zaista tačna kao švajcarski sat. Ako ne mogu svi da se digitalno urade i da se spasu, onda da bar ti neki briljantni filmovi da ostanu za večita vremena“, kaže legendarna glumica.

Komični citati i dijalozi iz filma Maratonci trče počasni krug, koji pokrivaju mnoge aspekte društva, postale nezaobilazne duhovite opaske.

„Toliko ta priča pripada nama i to mladi ljudi osete fantastično, tako da sam ja najviše ponosna na to što taj film uvek pripada mladima, uvek pripada sledećoj generaciji“, ističe Sablićeva.

Za antologijsku ulogu jednog od omiljenih likova pijanistkinje Kristine, Jelisaveta Seka Sablić osvojila je Zlatnu arenu u Puli.

„Vrlo sam sigurno ušla u taj film. Šijan je toliko blizak glumcima na neki svoj specifičan način. On je rekao ključnu rečenicu da bi voleo da to bude nešto u maniru 'Ateljea 212' kako smo mi igrali. To je bilo sve moje okruženje, ja sam se osećala kao riba u vodi“, priseća se glumica.

Premijera restauriranih Maratonaca, u prisustvu autorske ekipe biće održana u petak u Jugoslovenskoj kinoteci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи