„Nemanjići“, brak Stefana sa Anom Dandolo kao izbavljenje za Srbiju

Učvrstiti mir u razorenoj zemlji punoj razbojnika, Stefanov je zadatak. Odanog i poštenog Bogdana proglašava upraviteljem dvora. Za lični život nije trenutak mada moguć brak sa Anom Dandolo lebdi nad Srbijom kao izbavljenje. Večeras je na Prvom kanalu deseta epizoda serije „Nemanjići - rađanje kraljevine“.

Naš poznati glumac Aljoša Vučković oživeo je lik Jovana Dandola u epizodi Šta je ljubav prema sili i moći – desetoj epizodi epske ekranizacije srednjovekovne srpske države.

Tumačite lik Jovana, dubrovačkog kneza iz te porodice. Ko je Jovan Dandolo?

„Bio je zadužen za trgovačke odnose sa Dubrovnikom i dalje, tako da je sigurno bio čovek koji je govorio nekoliko jezika, koji se bavio diplomatijom“.

Znamo interese Srbije, koji su mletački i moćnih Dandolovih da se sklopi brak između Ane i Stefana?

„To da privoli Stefana da se oženi sa Anom Dandolo, imalo je mnogo koristi i za Stefana i za tadašnju Srbiju i za Veneciju. Samim tim što su bili u srodstvu, takse i dažbine su bile manje za Veneciju. Na tom putu, sigurni su bili od napada kada bi prolazili Raškom“.

Na koji način glumačka energija i zrelost pomognu kada se nađe nešto nepoznato u karijeri, u ovom slučaju srednji vek?

„Kada sam se susreo s ponudom za ovu ulogu, meni je bilo interesantno. Znam dosta toga iz istorije tog perioda. Odnosa Vizantije, Venecije, prilike u tadašnjim srpskim zemljama, šta se događalo. Evo mnogi imaju prilike, a nisu znali istoriju Srbije, da vide kako je to bilo i da se susretnu s nekim činjenicama koje su šokantne ali su takve“.

broj komentara 0 pošalji komentar